18.08.2012., 19:35
|
|
Registered User
Datum registracije: Aug 2012
|
Citiraj:
Autor perich
bilo bi dobro da znamo za kaj ces koji OS koristit? primjerice, ako ce ti xp bit samo onako, radi 2-3 starija programa, dosta ti je i 20-ak GB, ali ako ga instaliras radi igranja, onda mozes stavit 100,pa i vise, ovisno kolko ces igri instalirat... ista stvar i za sedmicu, samo za nju pocetno uzmi 50 gb, pogotovo ako ce ti bit primarni OS... sto se tice Linuxa, rekao bih da ti je dosta 10-ak gb + swap, ako nie primarni OS.
Ostatak stavi recimo kao "radnu" particiju, podijelis ju na dva dijela, jednu, manju za my documents i slicno, drugu za downloade i privremene stvari... drugi disk cijeli ostavi u jednoj particiji kao storage...
tako bi ja napravio otprilike...
EDIT: druga opcija je da ih slozis u Stripe polje pasi malo podignes performanse diska... ili u Mirror polje pa da imas kakav-takav backup podataka... samo onda nemas 2 diska od 500gb nego prakticno sam ojedan...
|
Već godinama instaliram os-eve na način opisan u mom prvom postu ali me zaintrigiralo to što sam pročitao ovdje i proučavajući po netu o malo drukčijem pristupu particioniranja na način da odvojim Windows folder od ostalog,prvu particiju napravim primarnu i ne veću od 8-12gb radi boljeg rada samog diska(defragmentacije),a ostalo extended,Ubuntu kao i swap instaliram na 2.disk itd itd.Inače probao sam i RAID0 ali zbog nedostatka još jednog diska ne bih se upuštao u te pustolovine opet.Igre ponekad zaigram,koristim razno razne video editore,konvertiranja,vbox strojevi....
Backup radim isključivo sa Acronisom u Acronis Secure Zone koji se nalazi na drugom disku.Zanima me isključivo koji je efikasniji način particioniranja ili to nije toliko bitno što se tiče performansi,održavanja?Za sad sam isprobao jedino mjenjati min. i max. veličinu virtualne memorije (tzv swap) kao i sam položaj iste prebacivši je na drugi hdd i čini mi se da se vidi neznatna razlika prilikom rada sa nekim softverima ili je to samo placebo efekt 
Hvala na odgovoru  Ima li još netko kakav prijedlog.
|
|
|