View Single Post
Staro 17.08.2012., 22:36   #11
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Citiraj:
Autor ALiEN17 Pregled postova
kako misliš nisu toliko bitni? šta je onda bitno ako nisu ti grafovi/dijagrami? kako pratiš dali je poraslo ili palo na drugi način?

znači praktički nekakvog straha od gubitka novca i nema?
Zbog prirode ulaganja u uvjetno rečeno "bezrizične instrumente" (koje sam spomenuo u prethodnom postu), krivulja prinosa novčanih fondova ne oscilira značajno bez obzira na vremenski horizont.

Grafovi i dijagrami novčanih fondova imaju više informativnu svrhu o kratkoročnom kretanju prinosa na uloženu imovinu nego što daju informaciju korisnu za projiciranje nekih budućih trendova.

S druge strane, grafovi koji opisuju prinos dioničkih i mješovitih fondova mogu dati i neku informaciju korisnu za buduće projekcije kretanja prinosa.

Te se informacije onda koriste u metodama tehničke i fundamentalne analize.

Generalno, trenutna situacija na globalnim tržištima je takva da velik dio investitora ne da ne pati od prinosa, već će se zadovoljit sa zagarantiranim minimalnim gubitkom. Primjer toga su njemačke obveznice s negativnom kamatnom stopom. To je kao da dođeš u banku oročit 1.000 kn a nakon godine dana podigneš 950 kn. Privilegija da se osiguraš da ćeš imat visoku sigurnost koštala te 50 kn od uloženog.

Al da ne idem previše u detalje, ukoliko se ide u neko kratkoročno ili srednjeročno ulaganje, statistika je pokazala da random portfolio izabran od bakice s placa u prosjeku prinosa ne zaostaje za prinosom portfelja mješovitih i dioničkih fondova koji su ipak utemeljeni na "silnim" analizama timova specijaliziranih za makroekonomska kretanja koji se koriste metodama fundamentalne i tehničke analize i njihovim kombinacijama te višegodišnjim iskustvom fond managera.

Naravno, to ne vrijedi za dugi rok.

Što se gubitka u tvom slučaju tiče, mogao bi ga ostvariti u jednom od slijedećih slučajeva:

- kolapsa bankarskog sustava
- bankrota države
- značajne deprecijacije kune

To je u teoriji moguće ali ipak malo vjerojatno, pogotovo za bankarski sustav RH koji je izrazito kapitaliziran i stabilan ako se usporedi sa EU bankama (a značajna je imovina uložena u bankarske depozite).

Citiraj:
Autor ALiEN17 Pregled postova
još jedno pitanje, u ovih par dana, 3-4 dana štednje otkako smo otvorili taj investicijski fond "dobili" smo nešto preko dvije kune - nije mi jasno kako tako raste non stop? oće to rasti pa naglo pasti? jer ako bude ovako nastavilo rasti onda ću za godinu dana imati triput više nego sam stavio zbog tih kamata (figurativno rečeno, mada stvarno izgleda da dosta raste iz dana na dan, ali na koju foru? ) nisam navikao baš da banka bilokoja tako olako "poklanja" novac?
thanks.
Malo si se preračunao s očekivanjem da ćeš zaradit više nego si uložio.
Imat ćeš rast od par postotaka na uloženo.
listerstorm je offline   Reply With Quote