Da odgovorim svima.
Mislite li da bi sebe maltretirao s trazenjem konfiguracije, da ne mislim ozbiljno?
(Nabavio sve bugove i pc-chipove tekuce godine i prolistao ih, dok Vidi casopise trebam dobit sutra)
Dopisivao se s vama na forumu, otvarao svaki link koji mi je ostavljen, ako nije bilo linka, trazio komponente po netu.
Sta se godina tice - mogu se postavit kako neki znaju, stariji sam i pametniji i trebate me postovat, ali meni godine nisu bitne, cak smatram da su mladi puno pametniji, nego "starci" kao ja, osobito sta se tice nove tehnologije. Ali kako je ovo forum o konfiguracijama necu vise o tome.
I ako treba biti cu skroz ozbiljan, nije mi problem.
1. Poceo sam trazit konfiguraciju tek kad sam skupio novce.
Imam tocno 1000 USD i 6200 kn koje sam namjenio potrosit za konfiguraciju racunala. (Ukljucujuci monitor i kuciste).
2. Imam i 300 dolara - zlu ne trebalo (u slucaju da stvarno nesto zatreba)
3. To sto imam 1000 USD i 6200 kn ne znaci da moram potrosit na konfiguraciju koja mi je nepotrebna ili je ne mogu iskoristit. Nije mi cilj potrosit novce, nego kupit konfiguraciju koja bit najbolja za moje potrebe.
(al ako treba dat i malo vise za to - snaci cu se)
4. Mozda sam se nespretno izrazio, ali u 12 000 kn - (sad se ponavljam jer sam to prije napisao) nisu ukljuceni ni muzicka, ni zvucnici, ni optika, ni stick, ali planirao sam ugurat nekog misa i tastaturu. (Zvucnici, muzicka... su samo moje zelje, koje cu jednom kupit, ocigledno ne sad, al mozda za par mjeseci ili godinu)
5. Ali ako bude trebalo kupit cu najeftinijeg misa i tastaturu i optiku od onih dodatnih 300 USD, tako da to stvarno ne trebate racunat u tih otprilike 12 000 kn.
6. I da se ponovim jos jednom - zelim da mogu u dogledno vrijeme spojit 3 monitora bez dodatne kupovine i bez komplikacija. Sad kupujem 1 monitor, ali mozda odma dobijem jos 2 manja, ili cu ih kupit za par mjeseci ili godinu.
7. Svi su govorili da mi je 12 000 i vise nego dovoljno za konfiguraciju, cak i previse, medutim kuciste, maticnu i monitor ne mogu dodatno poboljsavat, zato su mi jako bitni. Hladenje za pocetak mogu kupit i jeftinije, rame mogu nadogradit, SSD mogu kupit i kasnije, a sad proc i sa dva obicna HD-a, od 1TB i 0,5TB, kako sam i planirao u pocetku. Nadalje, i graficku mogu nadogradit kasnije kad skupim jos novaca. A mogu mozda i odma sve kupit.
Stvar je sta nisam siguran sta je pametnije. Ako sam zbog toga neozbiljan onda sam uistinu neozbiljan i nemojte vise trosit vrijeme na moje postove.
8. Nije me briga ocu li nekom dat i 1000 kn vise (nego ona vrijedi) za konfiguraciju ako sam ja s njom zadovoljan.
9. Neki su mi stavljali u ponude graficke kartice, koje su za moje potrebe mozda i predobre (da bi dovukli cijenu na 12 000), cak i vodena hladenja (koja su mi mozda nepotrebna), kazem mozda jer uistinu ne znam, nisam tako dobar s konfiguracijama kao vecina Vas.
Zar stvarno konfiguracija za moje potrebe moze biti i sa integriranom grafickom karticom - kako su neki rekli, ili sa grafickom od 300-tinjak kuna. A vecina Vas mi je preporucila graficke od 1200-1500 kn. (Pitam se jel neozbiljan onaj koji mi je preporucio nesto od 300 kuna ili onaj koji je rekao da mi mozda grafika i ne treba ili oni koji su mi preporucivali graficke od 1200-1500kn)
10. Nije mi problem dat i vise od 1500 kn za graficku ali... malo sam ljut i iznerviran, pa cu reci mozda nesto ruzno. Nije li mozda nekima bila bitna samo zarada? Opet, kazem mozda i nekima.
11. Ako nekima opet nesto nije jasno, kopirat cu ono sta je bila moja prva ideja - ali samo Ideja, jer sam znao da cu morat nesto promjenit - odma ili kasnije. Naucio sam puno iz vasih postova, ali ne znam i dalje puno stvari.
Recimo na sta se mogu prikljucit 3 monitora - ako da mi mozete uvalit bilo sta.
Evo kopiran moj 1. post
1. Komp. nije za igrice nego za rad - dakle otvoren recimo visual studio, photoshop, i 10-ak tabova u firefoxu , i da sve radi bez problema
2. Monitor od 24 - 27 incha sa TV ulazom
3. Maticna za bar 4 utora za RAM
4. Moraju se moci prikljucit 3 monitora.
5. Kuciste ce bit 90 posto Antec Skeleton koje je oko 1300 kn - ukoliko me ne nagovorite na neko drugo
6. Volio bi da je moguce prikljucit i dobru muzicku recimo(M-AUDIO Fast Track C400)ne ulazi u cijenu od 12 000 kn
7. RAM-a bar 8 GB
8. 2 komada HD-a jedan od 1 TB koji ce sluzit kao valjnjski za Backupe, i jedan od 0,5 TB za u komp. (Ladicu za vanjski HD imam)
9. Ne zaboravit, napajanje, procesor, eventualno dodatna hladenja za procesor ili nesto drugo...
10. Neki dobar mis - zicni za rad ne za igranje (Tastatura nista, treba mi Eng pa cu narucit iz vana)
11. Neka graficka naravno.
I za kraj, mogu ja uzet i 4 GB Rama, pa cu u dogledno vrijeme kupit jos 4, pa jos 8.... Mogu koristiti i starog misa, pa kupit dobrog kad skupim, mogu imat samo integriranu graficku ako mi ne treba odma, al mogu i dat 2000 kn za graficku ako mi ostane ili ako mi stvarno treba.
Da ne duzim i da Vam ne oduzimam vrijeme, pozdravljam Vas sve, do sljedeceg mog posta i Zahvaljujem svima na pomoci, naravno.
Silvijo.