View Single Post
Staro 16.08.2012., 07:47   #166
Quantum
Make it so

Quantum's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
Pozdrav svima...
vrisno mi sistemski disk, uzeo bi sad OCZ Vertex 4 128GB iz Linksa za sistemski disk. // edit: mora bit iz linksa jer ga danas kupujem i mora bit dostupan u Rijeci //

Vidim oni navode 200MB write speed, a koliko sam po netu procitao, to je vezano za firmware... e pa sad pitanje... da li se moze i gdje se moze skinuti taj 1.5 firmware, koliko je tezak upgrade, i da li ce disk raditi na SATA2 kontroleru... naravno da je u planu nekakav upgrade, a konfa je iz siga.
Dobar izbor - premda nemam taj disk, mislim da za te novce tesko mozes uzeti bolji disk trenutno. Naravno da ce raditi na SATA2 kontroleru.

Sto se tice firmwarea, mozes ga skinuti ovdje (drugi hit na Googleu).

Sto se tice write speeda, sasvim je svejedno pise li tamo 200 ili 2000 MB/s, jer je to prosjecnom desktop korisniku ista stvar (razliku tesko da ces osjetiti u uobicajenom radu s racunalom koji ne ukljucuje nekakvo posluzivanje groa malih fileova, tonu A/V obrada, vrtnju hrpetine VM-ova ili nekakve masivne DB obrade); ipak, trebas znati da 1.5 firmware zbilja boosta write speed na > 400 MB/s, medjutim caveat emptor: to vrijedi dok je disk u "performance" mode-u, odnosno dok je popunjenost diska <= 50%. Nakon otprilike te granice, disk mora odraditi odredjen "posao" zbog kojeg mu (kazu OCZ-ovci - prolazno) pada write speed, medjutim to nije nesto sto bi trebao osjetiti i disk bi se trebao kasnije vratiti na pribilizno jednake brzine.

Druga stvar, posto ces koristiti SATA2 kontroler, tebi ovo sve napisano zapravo i nece puno znaciti - teoretski maksimum tog kontrolera je 300 MB/s, prema tome kontroler ce ti biti usko grlo za postizanje navedenih brzina. I opet - nista sto bi te trebalo brinuti.

Bottom line - kupi, pali, upgradaj, toci, vozi, zaboravi....

Zadnje izmijenjeno od: Quantum. 16.08.2012. u 18:19.
Quantum je offline