View Single Post
Staro 24.07.2012., 00:21   #23
ogy_dogy
Registered User

ogy_dogy's Avatar

Datum registracije: Aug 2011
Evo nakon točno godinu i pol što sam imao optimusa 7 odlučih se malo promijeniti uređaj te si uzeh preko njuškala jednu lijepu novu nokijicu. Neću ovdje pisati nikakav review budući da se takav može naći na svakoj web stranici, već ću dati svoje viđenje stvari kao dosadašnji korisnik prve generacije wp7 uređaja u odnosu na jedan wp7.5 uređaj. Pa krenimo...

Prednosti u odnosu na optimus 7:
-Procesor (Lumia ima 400mhz više, osobno nakon jedan dan korištenja jedino di sam primjetio ovu razliku je u rotaciji displaya, na lumiji je to instantno dok na optimusu ima malo laga)
-Kvaliteta displaya (Lumia ima nokijinu Clear Black tehnologiju koja je u biti klasičan lcd display sa polariziranim filmom, razlika je nebo i zemlja, da se mene pita ova tehnika bi zamijenila i amoled displaye koji su svakako bolji ali i nevjerojatno i nepotrebno skuplji. Zanimljivo mi je da ova prednost lumie nije baš naglašavana, ja sam apsolutno oduševljen kvalitetom displaya.)
-kamera (kao prvo slike su daleko kvalitetnije iako je rezolucija ista, slike u mraku su puno bolje. kao drugo flash dioda na lumiji je dosta jača što mi je jako korisno i kao lampa)
-digitalni kompas (na lumiji radi za razliku od optimusa, te iz tog razloga rade i aplikacije poput photosyntha i navigacija koje su imale puno problema na optimusu)
-NOKIA APLIKACIJE (ovo je po meni najveća prednost nokie pred lg-om, nokia se stvarno potrudila oko svojih aplikacija, tako sad imam bezprijekornu glasovnu navigaciju na hrvatskom koja je uz to i besplatna, zatim nokia maps koja ima više poi u rijeci od gmapsa, zatim nokia music itd itd.)
-do 14mbps download na mobilnoj mreži, neki to zovu 4g
-bolja čitljivost na suncu (display može biti brutalno osvijetljen kad treba tako da je čitljiv i na najjačoj sunjari)
-reprodukcija zvuka (i na slušalice i na razglas, glazba je daleko glasnija sa boljim basevima)

Stavke u kojima su oba mobitela podjednaka
-kvaliteta izrade (optimus je građen kao tenk te ima i malo veću težinu koja je meni čak i prednost jer daje dojam kvalitete, nokia ima bolji ergonomski dizajn ali je kompletno plastična, doduše odlična plastika ali opet plastika)
-wp7.5 (što reći, wp na svakom uređaju radi jednako- savršeno. za mene drugi o.s. na mobitelu ne postoji)

Stavke u kojima je lumija lošija
-veličina zaslona (manji za 0.1 inch)
-tipke (iako oba mobitela imaju fizičke tipke koje su mi daleko draže od kapacitativnih, lg je imao veće i bolje tipke)
-usb nije poklopljen kad se ne koristi (znam, glupost, ali opet...)
-manja baterija (1350 vs 1500mAh, nakon dva dana korištenja dođoh do zaključka da je baterija na lumiji isto izdržljiva kao i na optimusu, naravno sve zavisi od uporabe ali dojam je taj...)
-iako stariji, lg je imao osjećaj premium headseta, nokia to jednostavno nema...

I eto, siguran sam da sam koju sitnicu izostavio ali to su dojmovi do sad, pitate isplati li se ova promjena? s obzirom da sam morao nadoplatiti 200 kn na razliku između novaca koje sam dobio za lg-a i koji sam dao za nokiu rekao bih - apsolutno. nokia je jednostavno "svježiji" uređaj sa fantastičnim nokia apps asortimanom. Svjestan sam da ni jedan ovaj uređaj neće vidjeti wp8 ali to me ne smeta kad se sjetim da bih morao čekati barem pola godine da dođe koji uređaj u hr, i onda još bih morao nadobplatiti daleko masnije novce... eto toliko od mene, ako koga što zanima stojim na raspolaganju...

Zadnje izmijenjeno od: ogy_dogy. 25.07.2012. u 14:29. Razlog: Izmjena i dopuna zakona...
ogy_dogy je offline   Reply With Quote