View Single Post
Staro 23.07.2012., 09:02   #37
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Sorry mislav_os al vrati se u 2. srednje (može i 8. osnovne), konkretni protočni bojler itekako vuče 18kW kada se ona regulacija na njemu namjesti na max.

@FitzTN
Obično se "stupnjevanje" izvodi tako da je grijač podijeljen na 3 (jedan po fazi), npr. 3 x 6 kW. Možda ima još kakvu automatiku i dobiješ 4. stupanj snage.

Nažalost, tvoj zaključak (Znači nema nikakve šanse da mi protočni bojler i dalje radi kad mi stave limitator) je ispravan. Zapravo može ali je vjerojatno skup sport ako stavljaš limitator od cca 32 A po fazi a šta onda znači velika angažirana snaga a to se onda "sankcionira" odg. pristojbom za tu snagu.

Cijeli igrokaz oko limitatora i je u tome da se spriječi / smanji povlačenje veće snage iz mreže. Pogotovo im je to bitno u lok. distribucijskoj mreži koja je na granici, čitaj: lakše je uvalit limitatore (i kroz takse prisilit na smanjenje) nego investirati u pojačanje mreže. Pogotovo je bitno kod kalkulacije / izračuna cijene električne energije (kolokvijalno struje). U prethodnom modelu izračuna električne energije je angažirana snaga bila velika / bitna stavka pa su ljudi masovno ugrađivali limitatore kako ih nebi pljačkali po tom osnovu.

Po meni još gora stvar se vrlo često radila a to je da se trofazni priključak pretvarao u monofazni jer bi se ugradio samo jedan limitator, opet zbog manjeg nameta.

Sve zavisi kakvo je stanje lok. distribucijske mreže i kakvu politiku provode po pitanju limitatora. Na nekim područjima su ih počeli i micati.

Ako te budu htjeli ograničiti / globiti velikom angažiranom snagom alternativa ti je zamjena tog protočnog bojlera sa klasičnim.
Izgubit ćeš komoditet i prislit će te da vodu zagriješ prije nego ti treba, po mogućnosti po noći kada je jeftinija tarifa.

That's all
Nikky je offline   Reply With Quote