View Single Post
Staro 13.07.2012., 11:45   #25
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor CROXXX69 Pregled postova
dobar dan,
Dobar dan

Citiraj:
evo imam staro napajanje chieftec gps-350eb-101 a
posto sam promijenio komponente valjda napajanje vise ne izdrzi, odnosno problem je sto iza vruci zrak izlazi van i sobu mi ugrije i to mi se sada bas svidja kada su ovakve temperature vani... uglavnom moja soba je bas sauna... u svim ostalim prostorijama u stanu je normalna temp...
S obzirom na vanjske temperature (i izostanak klima uređaja) - sasvim je normalna situacija koju si opisao.

Citiraj:
uglavnom ocito je da je prestaro ili nije snazno ili pokvareno ili sta ja znam sta, pa mi drugo treba? pa pitanje koje? koliko w mi treba? jel treba neka poznata firma ili je svejedno?! bas se ne kuzim u tome pa ako mi netko moze pomoci? dali mozda netko preko oglasa ovdje prodaje? ili bolje novo kupiti?
Novo napajanje ti neće puno pomoći - napajanje je samo mali dio tvog problema.

Citiraj:
inace ovo je moj sistem:

- windows 7 x64
- MB ALiveXFire-eSATA2 CrossFire
- 4gb ram (ali Windows samo prepoznaje 3.25gb) Corsair 4GB, 800 MHz DDR2, XMS2-6400 2x128Mx64non-ECC 240 DIMM, unbuffered, 5-5-5-18, 64Mx8 DRAMs, CM2X2048-6400C5.
- 2. CPU AMD Athlon X2 7850 BE AM2+
- STM 500GB 3,5" Seagate/Maxtor ST(M)3500320AS SATA 7200rpm 32MB SATA II Hard Drive um die 500gb
- grafa je 8600 gts
Ovo je tvoj problem - relativno neučinkovita (glavni uzročnik) i struje gladna konfiguracija uz napajanje starije generacije (čitaj: mala efikasnost u radu tj. znatan dio procesuirane energije pretvara u toplinu - cca 20-30%).

To što sad primjećuješ ventilatore i vrućinu jest samo nusprodukt ljetnih temperatura. Bolje rečeno računalo je, gledajući termalno, ništa drugo nego kutija koja prolaskom zraka kroz njega uvećava njegovu temperaturu za nekih 10-20 stupnjeva. Računalo je podešeno da održava (ili barem pokuša održati) konstantnu temperaturu - recimo između 40-50°C. Temperatura okoline je porasla i samim time hladnjaci imaju teži zadatak - a ne mogu spustiti temperaturu ispod temperature okoline koja je, kao što si i sam rekao "saunska".

Novije konfiguracije i računalne komponente su efikasnije u radu i ovih desetak stupnjeva se može u njihovom slučaju čak i prepoloviti.

To što izlazi vruć zrak iz napajanja jest samo posljedica toga što ga ti koristiš kao ispušni ventilator - cijela konfiguracija stvara toplinu, a napajanje tu toplinu eventualno pripomaže 20-ak % i sve to skupa izbacuje kroz njegov stražnji dio (ono što ti osjećaš kao vruće napajanje).

Glasni ventilatori i visoke radne temperature (grafa, procesor) su također posljedica neučinkovitih (slabih) hladnjaka i osušene termalne paste između hladnjaka i komponente koja se hladi (procesorski i grafički čip).

Rezime - problem je u zastarjeloj konfiguraciji, slabom održavanju/čišćenju kompa i relativno laičkom slaganju hlađenja cijele konfiguracije (izostanak ventilatora na kućištu).

Termodinamika je tvoj glavni problem - predmet koji se uči više semestara na strojarskom fakultetu (i koji, usput rečeno, nije baš pussy smoke za one koji su ju pokušali/uspjeli položiti).

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 13.07.2012. u 11:55.
dh41400 je offline   Reply With Quote