Ja ti mogu usporediti npr. Xperia Arc S, Samsung i9001 S+ i Iphone 4S od jačih mobitela što sam imao (to su po meni 3 različite klase mobitela iako su Sony i Samsung blizu cijenom). Trenutno sam na Arc S, a ova druga dva sam prodao.
Iphone 4S - vrhunska kamera, brza kod snimanja (fokusiranje i snimke po mraku), odlična stabilizacija slike (vozio bajk po kamenjaru i slikao okolo bez problema fotke, nije bilo valjda 1 slike sa zamućenjem), brz OS i fluidan. No sam princip rada iOS-a se može i ne mora sviđati. Netko tko je naučen na copy/paste, direktorije i rad u Windowsima će se teško na to prilagoditi. Meni osobno su i aplikacije na ifonu za koplje slabije nego kod Androida (kako free tako i one koje se plaćaju).
Samsung i9001 S+ - najjeftiniji, ok ekran, sa stock ROM-om jako spor, no lagano ga se unlocka na sve mreže, lagano ga se roota i lagano se stave custom ROM-ovi koji mu daju novi život (modani stock gdje sve radi i mob je puno brži, fluidniji). Na njemu sam najbrže tipkao poruke primjerice. Malo je mob sad već stariji pa su i custom ROM-ovi već sve manje i manje zastupljeni. Mobitelu treba 1s ili malo više da upali ekran iz sleepa.
Sony Xperia Arc S - u Tele2 ista cijena kao Samsung (barem bila priej), a out-of-the-box klasa bolji uređaj. Fluidniji u radu sa svime stock (iako ne kao modani samsung ili 4S), bolja kamera sa flashem (no bilo kakvo slikanje dok ti se ruka miče možeš zaboraviti, pa čak i na onim sport scenom snimanja), veći ekran, dobiješ sluške (10x kvalitetnije od Samsungovih), dobiješ HDMI kabel s kojim bez problema spojiš mob na telku (sa pravim playerom daje super rezultat i komotno se mogu gledati filmovi na telku do 720p). No, kad se telefon natrpa malo ipak ta fluidnost opadne u radu, a i stock ROM je natrpan Sony aplikacijama koje pojedu memoriju (govorim stalno o 2.3.6 Gingerbreadu, ICS još nisam probao). No opet, brži od Samsunga koji nije modan. Malo veći ekran u istim dimenzijama, bolja reza malo pomaže kod surfanja. No mene je zapao VIP-ov mobitel koji sam otključao kodom na sve mreže i kojem je nažalost bootloader zaključan (da se otključati ali se mora platiti, ne može se đabe preko Sony-a) tako da su mi root i custom ROM trenuno na 2.3.6 nemogući.
Za sad sam zadovoljan iako to može puno puno bolje sa modanim ROM-om (makar modani stock), zajednica je jako aktivna i ROM/modova/tema ima puno. Samo Sony zaključava bootloadere i tu je problem.
I da, Ifon je imao bateriju koja je trajala 3 dana, Samsung 2 dana, a Sony ako potraje dan i pol to je super. U pravilu, Sony je natrpan aplikacijama i to guta štrom, kao i mobilni internet (razlika preko noći (8h) je 12% baterije naprema 3% kad je uključen/isključen data promet).
Od ovog tvojeg bi razmišljao o Arc S ili Defy+. Točnije, Defy+ bih uzeo ako ti treba to da je waterproof i malo bolja zaštita od svega, ako ti treba manji mob i ako voliš da ti baterija traje. Isto tako, puno više se u džepu hlača osjeti deblji mob nego onaj duži.
Sve ostalo - Arc S definitivno.