Citiraj:
Autor c-shadow
Samo da navedem svoje iskustvo s toshibom.
Prije cca 6 god kupljena Toshiba Daiseikai RAS 13 za grijanje tada kupljenog stana (živim na moru pa je to bilo dobro rješenje za grijanje). Bila neka dilema između toshibe i konkuretnog modela od Mitsubishia i odluka pala na toshibu jer je bila nešto malo jeftinija (iako najskuplja toshiba u to doba). Posao odrađuje vrhunski, nikad problema što se tiče grijanja niti hlađenja. Za hlađenje se jako malo korisiti pa se serviseri uvijek čude kako nije puna plijesni i gljivica i ne smrdi 
E, sad, ipak ima jedan "mali" problem s njom. Nakon nepune 3 godine (garancija je 2) počinje se lagano čuti ventilator unutarnje jedinice. Zvuk zviždanja ležaja pojačava se idućih godina i eto ovo proljeće htjeli to zamijeniti ako se da. Kontaktirao 3 servisera i svi 3 daju istu dijagnozu - ležajevi, ali to sam i sam znao. Međutim, cijena je blizu 2k kn. Super, cijela unutarnja košta 3k kn. Proljetos mi serviser koji je radio fakat dobar servis skinuo i pokazao motoric: made in china (na klimi piše i na vanjskoj i unutarnjoj made in Japan), zatvoren u limeno kućište koje možeš samo strgati, ležaje nikako promijeniti, a čuješ kad rukom zavrtiš kako su suhi.
Za konkurentski Mitsu (kojeg smo i gledali kod kupnje) cijena istog motorica je cca 700 kn.
Pouka: ako kupujete klimu, treba se raspitati kod servisera kakve su cijene održavanja i dijelova.
Usput, pitanje: ima netko kakvih iskustava s nabavom dijelova za klime vani (Italija, Slovenija, Austrija,...)?
|
Imam istu klimu, iste starosti.
Klima je mrak, ali ima jednu "tvorničku" zezalicu. Naime, prema riječima servisera (koji kaže da ima doma tu klimu), plasma filter se malo kolje sa tiskanom pločicom koja onda voli crknuti. Tako i ova moja čim se upali plava lampica za plasmu, odmah se izgasi i počne svjetliti ona narančasta za filter. Dijagnoza: crkla tiskana pločica.
Cijena pločice: 1200 kuna bez PDV-a i rada.
Cijena nove unutarnje jedinice Daiskeai (najnovija generacija koja je komatibilna sa ovom mojom): 2200 kuna (ne znam da li sa PDVom i montažom).
Ma mislim ono, kao da je pločica napravljena od suhog zlata...
Ali je inače klima super, serviseri kažu da je kao nova nakon 6-7 godina rada.