znaci hoces reci da je wolv ovo u raw modu testirao? zasto se meni cini da je disk particioniran i punjen the real deal podacima?
Sto se tice pojasnjenja koje je canthearu napisao kako radi, tako otprilike rade SVI ssdi, s tom razlikom da funkcioniraju na nacin da si ciste blokove i onda tek u njih zapisuju koliko god stignu. Trim odnosno interni GC ima iskljucivo 1 zadatak, pocistiti "smece" iz blokova koji nisu do kraja popunjeni i premjestiti ga u druge blokove kako bi se potpuno popunili te na taj nacin osigurati prazne za maksimalni moguci zapis.
Vjerujem da je ovdje vise rijec o optimizaciji zapisa iz cache-a da izgleda sekvencijalno kroz cjele blokove na svih 8 kanala (znaci po 8x2MB u komadu) pa sto ostane viska ostane zapisano kao nepotpuno i ostaje posla za GC koji se kod benchanja ne stigne aktivirat i napravit red po disku. No zasto do naglog pada dolazi sa 50% popunjenosti ostaje upitno, vjerojatno se radi o nekakvom povecanju agresivnosti GCa prilikom tog kapaciteta popunjenosti.
Smrdi mi ovo sto sluzbeno osoblje odgovara, moguce da je istina, medutim ne vjerujem. Da imam disk napravio bi isti test na ext4/xfs particiji pa da vidimo kako ce se tamo ponasat jer tvrditi da je ntfs write throttling krivac je notorna glupost obzirom da on radi nesto sasvim drugo, ne brine uopce o brzini pisanja na disk nego brzini i kolicini cachiranja memorije.
U svakom slucaju ako se zbog oporave performanse naknadno, nije uopce problem jer za normalno koristenje nikad se nece ni primjetit usporavanje. No to znaci da OCZ svoj flagship model nikad nije ni osmislio za intenzivnu primjenu nego kao kucni disk. Zanimljivo.
Bez studioznog pristupa problemu i proucavanja uzorka ponasanja u razlicitim okolinama, sve je ovo jedno veliko trla baba lan da joj prode dan jer i dalje smao znamo da je ponasanje tu, ne i zbilja zasto i kako...
p.s. SLC ftw, kod njih nema takvih sr**ja. Nadam se samo da kada ce dodemo do 10nm flash memorija da cemo imat 128-256GB slc consumer diskove cijena oko 1000kn.