View Single Post
Staro 02.07.2012., 20:26   #1
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Problem s mrežom - sporo izlistavanje datoteka

Imam problem s mrežom na novom kompu . Mislio sam da su ti problemi davno riješeni, ali očito nisu.

Imam ured s 3 računala u mreži preko routera Linsys WRT-54GL i na njega se spajaju i 2 laptopa koji nemaju veze s uredom.

Do sada je "server" s podacima bilo staro računalo s Win ME i Athlon XP 2600+, a sada bi trebao biti novi i5 3550 s Win 7 x64 SP1. Folder je sharan tako da svi imaju pristup bez ikakve šifre. Ostala dva računala su Win XP SP3 i svi su povezani LAN-om.

Problem nastaje oko jednog direktorija u kojem imam hrpu datoteka. Konkretno, ima 12000 datoteka u folderu, mahom malih i sve skupa zauzima ~1.5 GB. Datoteke imaju po 2 ekstenzije, originalna i backup.

Postojeći setup radi odlično, pristupamo tom direktoriju i sve su datoteke izlistane u 1-2 sekunde, počnem pisat ime datoteke i prebaci me do nje...dakle sve OK.
S novim se sustavom događa da se pojavi u exploreru bijeli ekran, pa ona "lampa" koja traži i tako to traje kojih 30-ak sekundi i tek se tad sve datoteke pojave.

U novom i preostala 2 računala su Realtek PCIe GBE Family Controller kartice s najnovijim driverima.

E sad - ne znam što da radim. Imam novi komp a sve radi sporije . Zbog prirode posla ne mogu nikako rekonstruirat taj folder da ima manje datoteka, tako da to otpada. Isto je bile IP adrese Win 7 kompa postavljene automatski ili ručno. Isključio sam ipv6 i neke opcije tipa energy efficient, green nešto u postavkama adaptera ali ništa ne pomaže. Nemam doma nikakvu drugu mrežnu karticu koja ide u PCI-E, a PCI porta na MBO nemam.

Bi li možda pomoglo da pređem na Gbit lan? Mogu nabaviti neki 5 ili 8 portni switch i spojiti ova 3 kompa na to, ali kako bi onda radio router koji je 10/100 mbit? Bi li ovaj dio mreže spojen preko switcha radio na punoj brzini? Jel bi WLAN povezani uređaji mogli pristupiti ovima na switchu?

Hvala!
FitzTN je offline   Reply With Quote