Pozdrav svima,
Zamolila me kolegica da pogledam njezino računalo (s Windows XP OS-om) koje je odjednom prestalo funkcionirati na način da svaki puta prilikom pokretanja računala dobiva ekran (neznam mu točno ime) s opcijama Safe Mode, Start Normally...
Problem je što odabirom bilo koje opcije ne događa se ništa, točnije, nakon odabira bilo koje od Safe Mode opcija ispišu se linije teksta i potom sve stoji. Odabirom opcije Start Normally pojavi se samo crna pozadina i na tome stoji.
Moram napomenuti da nisam početnik na računalu, ali daljnji slijed događaja me zbunio...
Prvo par šturih informacija o računalu:
- instaliran XP (ne znam jel SP3 ili stariji)
- Dual-Core Intel Atom procesor (ne znam točno koji)
- dekstop board Intel D945GCLF s integriranom grafikom
- 1GB RAM memorije
Odlučio sam pokušati popraviti stvar sa chkdisk naredbom preko repair konzole sa Windows XP SP3 CD-a, ali nisam uspio uopće doći do tog koraka. Kada pokrenem Windows XP setup sa CD-a prvo počinje učitavanje svih drivera. Zatim se pojavljuje završna poruka "Starting Windows" nakon koje bi trebao uslijediti "welcome screen" od setup-a poput ovog dolje na slici.
Problem je bio što poruka "Starting Windows" neprekidno stoji, a ne pojavljuje se "welcome screen" prikazan na gornjoj slici koji mi je neophodan da bi došao do repair konzole. Pokušao sam zato sa Windows 7 instalacijom, ali dogodio se sličan problem. Nakon učitavanja drivera sa DVD-a od strane setup-a i odmah nakon pojavljivanja Windows 7 boot logo-a (po čijem nestajanju se inače nastavlja setup procedura) pojavila se samo jedna poruka s plavom pozadinom (neka vrsta BSoD-a):
STOP: 0x0000005C (još par adresa u HEX obliku odvojenih zarezom)
Zanimljivo je što Knoppix (Linux live distribucija) radi bez ikakvih problema (nisam imao prilike duže testirati, ali za vrijeme korištenja sve je bilo OK). Kroz Knoppix sam provjerio stanje na tvrdom disku i uočio narušen datotečni sustav, pa sam pobrisao sve particije i pokušao ponovno sa Windows XP instalacijom (inače sadrži SATA drivere) ali bez uspjeha. Testirao sam instalaciju Knoppix-a na tvrdi disk i sve radi ispravno.
Također sam resetirao za svaki slučaj i BIOS na default vrijednosti (nisam bio u mogućnosti izvršiti update BIOS-a pošto za ovu ploču je neophodan Windows OS u tom slučaju). Nisam imao prilike niti testirati radnu memoriju iako vjerujem da je u redu pošto Knoppix (čini se) radi bez greške.
Molio bih da pomognete s vašim savjetima i iskustvom da uspijem kolegici instalirati Windows operativni sustav. Unaprijed se zahvaljujem.
Vedran