Ono što nije baš slavno kod iRivera je njihov zeznuti GUI, na kojeg se nešto duže treba privikavati.
Još mnoge stvari su me živcirale kada sam ga kupio, a to je nemogućnost korištenja kao običan USB disk i potreba za instalacijom sa CD-a te isključivo korištenje njegovog softvera (iRiver Manager), kao i onesposobljeno prenošenje audio datoteka sa playera na disk (zbog copyrighta).
Ja sam čuo da je to sa novim firmware-ovima riješeno, iako nisam još uvijek nadogradio. Skontao sam da u ovih dvije godine nisam ni jednom zatrebao jednu od tih funkcija i da mi sa svim tim ograničenjima pruža ono što sam od njega i očekivao - beskompromisnu kvalitetu i uživanje u glazbi gdje god krenuo. No to sam samo ja, drugi će naravno imati svoje kriterije.
Malo sam se mijenjao sa curom za MSI Mega 515 (onaj sa OLED ekranom) - iako se radi o vrhunskom playeru, jednostavno mi je nedostajala zvučna kvaliteta iRivera na koju sam toliko naviknut.
iRiver je takav da ćete ga s vremenom sve više i više cijeniti i voljeti. Što dani više odmiču i starost playera se povećava, to ćete biti sve više iznenađeni njegovom superiornošću.
Malo bih prokomentirao jedan apsurd iz testa MP3 playera u What HI-FI-ju.
U konkurenciji Sony-a, Thomsona, Rio-a, iRivera i Apple-a, najbolji je naravno bio iPod Shuffle, zbog čega sam se definitvno uvjerio kako su časopisi potplaćeni.
U svakom štivu Apple se uzdiže u nebesa, a u taj kult ne smije se dirati. On je poput božanstva. Čak i kada naprave player BEZ EKRANA oni su i dalje najjači pred konkurencijom. Razumijem što znači ime, statusm dizajn, marketing itd., no ovo je stvarno bezobrazno.
Uglavnom, izdvojit ću ono što su rekli za iRiver i iPod.
iRiver:
Plusevi: kvaliteta zvuka, kvaliteta izrade, opremljenost
Minusevi: loš dizajn (!!!???), prekomplicirano sučelje
Zaključak: iRiver je super player ali na žalost zbog lošeg sučelja dobiva 3 od 5 zvjezdica
iPod:
Plusevi: kvaliteta zvuka, kvaliteta izrade, dizajn
Minusevi: nema ekran, ali to je samo manja boljka (!!!???)
Zaključak: iPod je najbolji testirani player. Vrhunski zvuk, dizajn i kvaliteta. Zato dobiva 5 od 5 zvjezdica.
Jel netko vidi dvostruka mjerila ovdje?
1. iRiveru (i ostalima) su pripisali opremljenost kao plus, ali zato su "zaboravili" spomenuti iPodovu neopremljenost (u odnosu na kompletnu konkurenciju) kao minus.
2. Dok iPodu gledaju kroz prste zbog nedostatka ekrana jer ima kvalitet izrade i zvuka, to isto ne prolazi kod iRivera, kojemu je tek loše sučelje već diskvalificirajuća karakteristika!
Zamislite naslijepo tražiti po bazi od par stotina pjesama na njegovih 1 GB memorije! No to nije problem koji nas može nervirati, veći je problem kada se moramo nešto duže prilagođavati iRiveromom čudnom sučelju, jel?
3. Naravno, potpuno neupućeni ljudi tu sada stanu ocjenjivati što je dobar, a što loš dizajn, i samo zato što iRiver ima konceptualni odmak od minimalizma (a ta faza u dizajnu je završila davne 2000. godine), tj. Appleovskog pristupa, on ne valja i ružan je baš svakome, jer su oni, jel, vrlo ozbiljni i objektivni recenzenti pa su odlučili kako će ipak bit pristrani i staviti iPoda kao svoju referencu za sve što ikad izađe na tržište.