Citiraj:
Originally posted by newalss
Pa napisao sam kako su mjerili.
Mjerili su frekvencijski odaziv, razinu šuma, dinamički raspon i THD. Znači potpuno je isključena ljudska subjektivnost, ocjenjivalu su čistu kvalitetu zvuka.
Kao i kod svih audio komponenti (zvučnici, CD playeri, tuneri, pojačala...) tako i kod MP3 playera rijetko koji uređaj ljudskom uhu zvuči isto. E sad, netko (da citiram Warren G.-a ) preferira M-thing (musicality) a netko G thang (get-up'n-go). Analogno tome nekome će se svidjeti zvuk iRivera a nekom Digitball.
|
Iskreno rečeno, zaćuđuje me kako netko s takvim hifi iskustvom može ovo govoriti.
O tome kako netko čuje neki audio sustav se raspravlja tek kod kvalitativno ekvivalentnih sustava. Dakle, kad uspoređuješ Bowerse i Focale, onda ljudi to drukčije čuju i drukčije im se sviđa.
Kod ovih drugih stvari, a to je konkretno smeće Digitball i kvalitetni iRiver, stvari su očite bez obzira na subjektivnost ljudskog sluha.
Gdje molim te kod iRivera i Digitballa imaš mjesta za audiofislke afinitete?
Jedno je nekvalitetno, drugo je kvalitetno. Kao kad uspoređuješ Amstrad DVD player sa TAG McLaren DVD-om (malo sam išao u ekstreme, ali za dokazivanje poante) - tu nije stvar toga da će netko bolje voljeti jednog , a drugi drugog - tu je stvar jasna: svi normalni će uvidjeti superiornost TAG McLarena, a oni koji misle drukčije imaju problema ili sa percepcijom ili sa mentalnim stanjem!