View Single Post
Staro 18.06.2012., 05:54   #15
Görtosing
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Apr 2008
Inverteri sa 12V na 220V nisu dobri. Ovako radi se o tome da je ovo gore napajanje potpuno prilagođeno autu, podnosi oscilacije napona i sve druge neuspojave napajanja iz akumulatora. Osim toga ima dobro riješeno pitanje paljenja/gašenja/reseta (to je inače problem u autima), ima dobru software-sku podrešku, recimo kontrolira napon iz auta i reagira, može ostavljati sistem u sleep modu u zadanom intervalu a nakon toga prebaciva u hibernaciju sam, itd. Već su isprobavana razna rješenja kombinacije i kemijanja s napajanjima ali ništa od toga nije dobro i stabilno, sve ima svoje mane i probleme. Ovo je jedino napajanje koje se tu pokazalo potpuno pouzdano. Jedini problem je što ne može gurat jake konfiguracije. Laptop u ovom slučaju nije opcija isto kao i Intel sistem, ali neću sad elaborirat razloge.

Ovdje se ne radi o "naprednoj multimediji u autu" za koju je dobra bilo kakva konfiguracija, nego o jednom projektu koji ima svoje zahtjeve, tako da je bitno imati što jaču moguću konfiguraciju koja bi stabilno radila na tom napajanju. Osnovni sustav je Win7 64bit a na njemu projekt program koji zahtjeva dosta RAM-a i po mogućnosti 4-jezgreni procesor.

AMD procesori koji troše po 65W su relativno preslabi za to, recimo A6 X3 3500. Ako u toj kombinaciji pri max opterećenju čitav komp troši 125W onda je to super što se potrošnje tiče, ali je dosta slabiji. Već A6 X4 3650 troši isto kao i A8 3870K. U obzir dolaze samo A serije procesora jer bez njih ne radi integrirana grafička, a PCI-E neće ići.

Uglavnom hvala svima do sad na odgovorima, a zanimalo bi me još nešto;

A8 3870K je otključan procesor, može se clockirati. To znači da se može i downclockirat, ili samo ograničit maksimum koji daje. Možda smanjiti voltažu i frenkvenciju. Izgubio bi malo na performansama (ne previše) tj. i dalje bi sve skupa bilo jače nego jeftinija i slabija varijanta procesora, ali bi se smanjila potrošnja, tj. ne bi crpio iz napajanja više nego što ovo može dat ako bi tako podesio u biosu.

Pošto je ovo kako stvari stoje konfiguracija na knap ili malo iznad granice, pretpostavljam da bi se u bios postavkama dalo dovest u red. Jesam li u pravu? Izvedivo rješenje za smanjenje potrošnje i stabilizaciju?

Inače, u istom modelu auta, i na potpuno istom napajanju nalazi se ova konfiguracija:
- mATX matična Gigabyte ne znam sad koji model točno
- Pentium Dual Core 2.6GHz
- 2GB DDR2 RAM
- 250GB HDD (SATA 3,5" 7200rpm desktop disk)
- 10-ak USB portova svi zauzeti u isto vrijeme
- Monitor 10,2" (također spojen na napajanje)
- par ventilatora

Izmjerena ukupna stvarna potrošnja:
- Paljenje kompa/podizanje Windowsa - 50W uzima iz akumulatora
- Dok radi (surfanje po firefoxu, bs player i tako te gluposti) troši 38W

Ali to je dosta slabija konfiguracija i još k tome Intel
Görtosing je offline   Reply With Quote