Citiraj:
Autor panoramix
Ne kužim kako ti zamišljaš šetnju s psom a nedaš mu da se služi osnovnim "komunikacijskim alatima" a to je njuškanje svega i svačega, pa i psećih govana i zapišanih bandera. Pseće potrebe u šetnji, osim trčanja i eventualne loptice za igru, su također i zapišavanje teritorija ( tamo gdje pas želi a ne gdje ti misliš da bi bilo dobro ), njuškanje svih mogućih mirisa drugih pasa i kujica.
|
Zamisljam je tako da ga setam, dok ga setam. Uvijek ga pustim na sigurnom podrucju gdje nema auta ili ljudi da slobodno trckara, njuška i bacam mu kojekakve gluposti da ih lovi i nosi meni, al kad setamo, hocu da bude uz mene, a ne da sa NJO stajem svakih pola metra ko da secem maltezera, pogotovo kad full odraste, da se moram natezat sa psom od 40 kila. To niti je pravilan odgoj takvog psa niti je lijepo vidjeti. Stenci vole SVASTA kupiti sa zemlje u setnji. Zderanje papira od cokolade i kutija od cigareta nije bas pravilna dijeta. To mu ne dozvoljavam i prestao je radit takve stvari, vise manje. Pogotovo zato sto sto ga ucim na to da ne kupi hranu s poda opcenito, zbog slucajnog trovanja ili ne daj boze namjernog. Njuskanje drugih pasa i upoznavanje s njima mu uvijek dozvolim. Ali ako si ikada imao NJO onda si vjerojatno svjestan cinjenice da su stenci te pasmine nenormalno hrabri psi, i vole se na jače i veće pse prsiti i postavljati agresivno, tako da moras biti budnog oka kad ides prema vecem psu. Ne kuzim kako si odjednom zakljucio da je pas isfrustriran zato sto mu ne dam da ponjusi govno na cesti. Također, još uvijek je premlad i daleko od toga da uopce ima nagon da ista popisa na cesti (velikim pasminama treba duze da spolno sazriju). Sece ga se redovito i uvijek je istrcan i mrtav umoran poslije setnje, a "umorno stene je sretno stene", po popularnoj izreci.
Sto se auta tice, problem sada rjesavam tako da u potpunosti stanem i drzim ga na sigurnoj udaljenosti. Ako je miran nagradim to ponasanje, mislim da polako pocinje djelovati, al ce trebat jos vremena.