View Single Post
Staro 13.06.2012., 00:29   #121
diktafon
Registered User

Datum registracije: Jun 2012
Molio bih pomoc sa slijedecim:

Drzavljanin sam BiH, i kupiti cu neku robu, tehnicku malu ali vrijednu (oko 3000€), zelim traziti povrat PDV-a ali me interesuje ova situacija:
Vjerovatno cu iz Zagreba letjeti avionom do Beograda. E sad posto sam ja drzavljanin BiH, jel tako trazim da mi carinici na Plesu udare pecat da roba izlazi iz RH, ali sta se onda desava kad dodjem u Beograd? Hoce li mi tamo traziti da srbiji platim PDV i carinu iako sam samo tu na jedan dan i nakon toga se vracam u BiH (autom).

Postoji mogucnost da cu umjesto avionom ici autom na relaciji Zg-Bg pa me opet interesuje ista stvar. Na izalazu iz RH trazim povrat ali sta onda da radim kad dodjem na granicu sa Srbijom? Moram li ja placati Srbiji neki porez ili slicno i da li ce mi oni traziti da pokazem tu robu nakon konacnog izlaska iz Srbije?

Uglavnom, BH drzavljanin kupuje robu u Zagrebu i ide u Beograd nakon toga se vraca u BiH. Kakva je procedura?
Postoji li neki centralni sistem za evidentiranje svih povrata poreza, pa tako da kad carinih na Londonskom aerodromu udari pecat da je roba izvezena da to automatski vidi i carink npr. na Zagrebackom aerodromu kada avion sleti? (nesto kao dojave na nasim granicama) ili takav neki globalni sistem dojava ne postoji?
diktafon je offline   Reply With Quote