Hvala "Sa_Stilom" i "tOta".
Ovakva je situacija, moj pas je jos uvijek definitivno premlad da bi išta zahtijevao od njega i toga sam svjestan. Dresiram ga redovito, ali ga ne forsiram. Razumije sta znače komande "sjedi, lezi, ostavi i mjesto", ali zapovijedi ispunjava samo ako je u pitanju igra i nagrada, što je sasvim normalno. Trening mu se sastoji od praćenja mene uz nogu, komande SJEDI, na što sjedne, nakon čega kažem MJESTO, i pocnem se odaljavati na drugi kraj dvorišta. On sjedi i čeka na tom mjestu dok se ne okrenem i kažem OK, nakon čega se zalijece na svoju omiljenu poderanu loptu koju voli vući i trgati.
Mačke ne voli isto, a s malim psima nema problema, staložen je i miran bez obzira na to koliko pasa lajalo iz dvorišta kad se šećemo cestom.
Sad što se auta tiče...Problem je kad ih se zaleti više od jednom, onda izgubi glavu skroz i samo misli na to kako bi skočio na njih. Spori auti koji prolaze cestom polako mu nisu nikakva provokacija i najčešće se ni ne obazire na njih. Samo ako je velika buka i velik broj auta jedan za drugim...onda je već gadno. Radim sve što je "Sa_Stilom" rekao. Ne dozvoljavam mu nikakvo besmisleno njuškanje govana i ne znam čega kraj ceste, kad se šećemo onda se šećemo i nema iznimke. Istu stvar radim i kad se pojavi veća frekvencija vozila na cesti. Primim ga za davilicu i drzim uz sebe, al fokus mu je i dalje na autima, bez obzira na "nelagodu" koju mu nanosim. Definitivno nisam pushover sto se njega tiče, i jasno mu dajem do znanja svaki put kad nesto zezne tko je gazda u priči (nikada udaranjem ili slicnim egzibicijama) i pas je odgajan pozitivnim stavom i nagrađivanjem za dobre stvari, nikako kažnjavanjem za ono sta ne smije (psi to ionako ne razumiju).
To skakanje na aute pripisujem i njegovoj mladoj dobi...vidjet cu kako ce se kroz narednih par mjeseci ponasati, i naravno uvijek ga korigirati ako ne bude u redu.
I jedno pitanje za "tOta". Kako ti se pas ponaša po noći trenutno, i kako se ponašao kao štene? Normalno je ocekivati od psa da laje, ali moj se ne gasi. Nije bas ugodno. To isto planiram kroz narednih par mjeseci korigirati sto bolje mogu. Inace sam prezadovoljan njime i velika je razonoda. Jedino mi ti auti idu na zivce i lajanje po noci koje je sve samo ne podnosljivo. Doslovce laje bez razloga, al ono, mali je. Naucit ce
I da, naravno,
Ringo vas sve lijepo pozdravlja

(ovo na jeziku je zemlja)