06.06.2012., 12:09
|
|
Registered User
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Autor Šole
Dopis? To napišem normalno pismo i kažem na pošti da hoću preporučeno povratnicom ili?
Ovo dokaz, ne razumijem što me pitaš? Oni su meni dali papir gdje se piše prigovor, imaju već svoju formu tamo pa sam to ispunio i rekli su da će odgovorit u roku 15 dana. Odma mi je taj prigovor i kopirao i dao. Budem poslao onda taj dopis, ali već vidim da ću morat hard odnjet u Intereuropu pošto mi gara traje do 16.6.
|
Imaš u mom potpisu prvi link kako bi trebao Dopis izgledati.
Šalješ preporučeno s povratnicom - oko 10-12 kn)...
Pozoveš se na na onaj tvoj 423 iz Obveznih odnosa, a možeš i na članak 5. Zakona o zaštiti potrošača.
Citiraj:
Obveza trgovca
Članak 5.
(1) Trgovac je dužan potrošaču ispuniti ugovor u skladu s odredbama ovoga Zakona i propisima obveznog prava.
(2) Trgovac je dužan, na zahtjev i prema izboru potrošača, proizvod koji ima nedostatak zamijeniti novim ispravnim proizvodom ili mu vratiti iznos plaćen za taj proizvod, odnosno sniziti cijenu ili, uz suglasnost potrošača, otkloniti nedostatak na proizvodu.
(3) Trgovac je u slučaju nedostatka kod obavljene usluge dužan, na zahtjev potrošača, vratiti iznos plaćen za tu uslugu, sniziti cijenu usluge ili otkloniti nedostatak obavljene usluge.
(4) Potrošač može u slučaju iz stavka 2. i 3. ovoga članka zahtijevati povrat plaćenog iznosa samo ako je prethodno dao trgovcu primjereni rok za ispunjenje ugovora.
(5) Nedostatak na proizvodu, odnosno obavljenoj usluzi, kada je to nužno, dokazuje se vještačenjem u za to ovlaštenim ustanovama ili uz pomoć ovlaštenog sudskog vještaka, a troškove vještačenja snosi potrošač ili trgovac, ovisno o rezultatu vještačenja.
(6) Trgovac je dužan, u tijeku jamstvenog roka, popraviti u primjerenom roku neispravan proizvod potrošaču koji je predao jamstveni (garancijski) list, ili, ako to nije moguće, umjesto istoga predati mu proizvod koji je ispravan.
Pravna narav zakonskih odredbi kojima se uređuju potrošački ugovori
|
Napomeneš im i se nadaš odgovoru unutar zakonskog roka za odgovor temeljem članka 8. ZOZP
Citiraj:
Članak 8.
(1) Svaki trgovac je dužan potrošačima omogućiti podnošenje pisanih prigovora, bilo u prodajnom prostoru ili putem pošte, telefaks uređaja ili elektroničke pošte, te je na njih dužan odgovoriti u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora.
(2) Svaki trgovac, dužan je voditi i čuvati pisanu evidenciju prigovora potrošača iz stavka 1. ovoga članka najmanje godinu dana od dana primitka prigovora potrošača.
|
i ne napomeneš im, ali ih prijaviš ako ne odgovore u roku od 15 dana (daj fore i da ti odgovor dođe jer se računa od dana kad su primili (na povratnici) do dana kad su poslali (ne kad je stiglo) tebi.
Evo na što se pozoveš:
Citiraj:
VII. PREKRŠAJNE ODREDBE
Članak 144.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:
– na zahtjev potrošača proizvod za koji mu je predao jamstveni (garancijski) list i u tijeku jamstvenog roka ne popravi u razumnom roku ili umjesto toga nije predao proizvod koji je ispravan (članak 5. stavak 6.),
– bez opravdanog razloga odbije s potrošačem zaključiti ugovor o prodaji proizvoda koji izlaže na prodajnome mjestu ili usluge koja je predmet njegova poslovanja (članak 7. stavak 1.),
......
– postupi suprotno odredbama članka 8.,
......
|
Znači odgovore negativno - prijava zbog neispunjenja jamstvenih obveza, ako ne odgovore uopće prijava zbog neispunjenja jamstvenih i kršenja članka 8.
Sretno i obezno javi ishod.
Kupnja na daljinu- povrat unutar 14 dana? -> Link...
|
|
|