Tataratira drugari,
Posto je zbirna tema, da postavim pitanjce vezano za NAS. Nakupilo mi se muzike, TV serija, HD filmova i slicnog, i sad mi se to proteze kroz tri razlicita diska i mislim si da bi bilo zgodno slozit NAS ili ako nista drugo onda barem dodat nivo sigurnosti sa RAID-5.
E sad, imam kantu koja radi 24/7 koja mi je workstation i sve ostalo, na kojoj se vrti Server 2008r2 i koja bi u teoriji mogla preuzet ulogu fileservera. Malo ce bit naguzvano sa vodenim hladjenjem unutra ali dalo bi se izvest, a maticna ima 6 SATA portova (3 slobodna).
Druga opcija mi je slozit RAID5 na HTPC kanti, koja je prastari Opteron sa plocom koju se danas sigurno nemoze zamijenit, i tu se vrti Windows 7. Tu bi se moglo razmisljat o softverskom RAID5, tak da nema problema ak crkne hardver.
Treca je postavljanje NAS-a. Tu nemam nist protiv slaganja miniITX kantice sa fractal arrayom ili slicnim kucistem, al nisam pametan koji bi OS gore stavio. WHS 2011 mi se cini oke, jedino me brine fleksibilnost njegovog RAID-a. Svidjao mi se Drive Extender al tog vise nema. Najvise od svega mi se svidja Synology NAS, upikni diskove i vozi, a mozes i kombinirat diskove razlicitih dimenzija. Jedino mi se ne svidja cijena
Imate li vi neki prijedlog, i ako bi isli na NAS koji bi OS uzeli, ili bi isli na gotovi?