Citiraj:
Autor poker
Zašto hrvatska država u suradnji s microsoftom ne bi potaknula akciju legaliziranja softwera, u smislu da ponudi u paketu ne znam win7 starter ili home verziju + ms office student za osnovnoškolce,srednjoškolce ili studente po cijeni od cca 700
|
Hmmmm. Možda bi bilo bolje da država pokrene inicijativu u kojoj bi svoje građane upoznala s besplatnim alternativama a ne da se građanima pod nos gura vlasnički softvare.
Međutim da u proteklih par mjeseci radim u jednom dijelu državne uprave, konkretnije IT dijelu pod kojim je kakvih 80 korisnika moram reći da nisam primijetio probleme kada sam neke korisnike prebacio na Gnu/linux.
Naravno nisam to radio na način da samo dođem instaliram i otiđem već sam gledao čime se osoba bavi i koje alate koristi. Inače ima jedna stvar koju sam primijetio a to je da postoji puno problema kada ljude prebacimo sa Windows XP na Windows 7 ili sa neke starije verzije Officea na najnoviju verziju, to jest računalo koje se naruči jer je trenutno "prestaro" ( :/) dođe sa takvim paketom.
Konkretno stavljam ljudima Debian/KDE + Libre Office. Inače postoji dosta primjera država koje uspješno prelaze na besplatan softver. Francuska policija, Njemačka, neke španjolske pokrajine, Island itd itd.
Ja osobno gledam na to ovako. Radije za sav taj novac koji odlazi Microsoftu zaposlimo svoje vlastite programere, administratore i što već da uzmu neku od distribucija i rade na njoj te ju prilagode našoj državnoj upravi nego da uvozimo vlasnički softver. Nije mi baš jasno zbog čega u ovoj državi moramo sve uvoziti.
Trebalo bi napraviti plan postepenog prelaska, počevši od škola. Umjesto da se djecu uči raditi po MS Office paketima, neka ih uče raditi u libre office paketima. Umjesto Windows operativnih sustava neka koriste Gnu/linux operativne sustave. Čak postoji Debian derivat namijenjen konkretno za škole.
http://wiki.debian.org/DebianEdu
Kada nakon nekog vremena te generacije dođu van iz škole, više se nećemo morati brinuti o tome da imamo 70% piratskog softvera jer će već od malenih nogu ljudi biti upoznati da za sve postoji alternativa. Ponekad čak i bolja od one za koju bi inače morali platiti.
Nažalost kod nas nema nikakvog dugotrajnog planiranja već se sve radi na "4 godine". Jedni nešto počnu pa dođu drugi koji kažu da to ništa ne valja pa oni počnu svoje. Nakon 4 godine opet dođu drugi koji kažu da to što su ovi prije radili nije dobro pa opet okrenu na svoje itd itd itd.