Problem je neinformiranost ljudi prije svega. Kod kupnje novog PC-a ili laptopa je ušteda skoro nikakva kad se uzme s FreeDOS-om (ne znam što ne stave bar Ubuntu ili neki drugi kvazi-desktop sustav koji je bar donekle iskoristiv). Ovako se dobije legalan Win i svi update-i za male novce i nema brige. Ne znam je li mazohizam ili što kad takav kupi laptop bez windowsa a onda svakih mjesec-dva reinstalira sve jer je nešto negdje zeznuo s updateom?
Office je za kućnu primjenu smiješno jeftin. Home and Student verzija 2010 košta <600 kn i uključuje Word, Excel, PowerPoint i OneNote, a može se instalirati na 3 računala u kućanstvu. Bila je svojevremeno akcija Home and Student 2007, isto na 3 računala, 440 kn.
LibreOffice, OpenOffice i ostalo nisu nikakva ozbiljna zamjena, to može biti reader i skoro ništa više

. Kad se sjetim svojih muka dok sam natjerao da VBA aplikacija radi u LibreOfficu, pa onda na kraju kad je proradilo takav xls više nije kompatibilan s MS Officeom. Sad u uredu postoji jedan MS u kojem se radi sve i 2 Libre u kojim se čita i printa, idealna kombinacija

.