evo kako od svakodnevnog jela napraviti gozbu... njegovo veličanstvo - saft i tijesto
uglavnom ideja vodilja je kuhanje s ljubavlju na laganoj vatri i to jako dugo. vjerujte mi rađe ćete podgrijavati idući tjedan ovako nešto na peći/mikrovalnoj nego jest direktno sa "ringa" sa glupim sastojcima.
ja ću ga nazvati "sisov na prvu" saft jerbo čim odeš u dućanu na povrće i vidiš nešto što bi ti se svidjelo na prvu - to zemeš
malo su me zayebali u mercatoru jerbo im je krepala mesoreznica pa sam uzeo vulgaris 35/35/15 mješavinu, a inače za saft po meni je pravi omjer 70/30 junetina/svinjetina bez 15% loja.
daklem postupak je uvijek isti samo se sastojci mijenjaju i dodaju:

- desna posuda sjeckani mladi i jubičasti luk, naribani celer i mrkva... lijeva posuda šampinjoni i tikvica isto tako naribani ali zbog svoje lagane prirode idu kasnije

- na vruće (ne kipuće) ulje baciti prvu posudu povrća... konstatno miješati i dodavati malo po malo pasiranog paradajza i eventualno vode da ne zagori (to je jedina voda u priči), naravno staviti soli kako bi povrće opustilo i kuhalo se u vlastitom soku kojim bi trebala dominirati mrkva zbog slatkoće

- kad to sve povene dolijevati pomalo pasirani paradajz, šampinjone i tikvicu... isto tako opet malo soli, papra, majčine dušice i origana - računajte da na kraju ide još i meso i pelati tako da će se sve to skupa ublažiti okusom što se začina tiče

- dodati mesinu sa trikom

uglavnom ostalo je još cca. 300ml pasiranog paradajza kojeg treba dodati skupa sa mesinom kako bi se sve razvodnilo i kako ne bi imali one st00pid chunks mesa koje TOLIKO MRZIM u saftu jerbo se meso rastavi na proste faktore... dobro još malo treba miješati i dezintegrirat ga

- ovo je sve što će vam trebati od začina - sol, papar, origano, timjan/majčina dušica (odlično ide u saft), svježi bosiljak kojeg uzgajam u teglici i sa strane pelati sa vodom s kojom smo isprali konzervu... inače neke stvari je bolje imati suhe, neke svježe - origano suh, bosiljak svjež bez rasprave

- tako to izgleda nakon cca. ~1.5h laganog kuhanja
uglavnom, ova količina safta će vas izać sve skup 50-60kn i za to imate vrhunsku klopicu... zaboravite priče 2 vrste povrća, meso, vino i 200 začina kako bi dobili dobar saft. ja sam samoučen kako saft nije pro ako nema - dugo kuhanje, brdo povrća (u etapama naravno) i pomno birane začine. recimo sitnica kod pelata - uzmete konzervu rezanog paradajza na kockice i sve super, ali on nema kiselinu koji imaju cijeli pelati u sebi i onda rezanjem takvih komada dobijete kiselinu koja je prijeko potrebna u ovakvom "težem" umaku koji opet bude slatkast od mrkve, pa kisel od pelata, pa slan od soli (tak jasno jel) etc.
isto tako treba obratiti pozornost na texturu jela jerbo ovo generalno je kašato jelo, ali stavite koji veći komad šampinjona ili pelata neka bude onako pravi muški... ja recimo naribam klobuke šampinjona i stručke sa prstima zdrobim... tu i tamo naletiti na komad mesnatog šampinjona ili svježeg pelata nije grijeh - dapače.
eto kuharski n00bovi možete ispast frajeri pred svojim prvim dejtom