24.05.2012., 01:14
|
|
Registered User
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Autor Kermit
Evo mojeg problema.
Kupio sam zamjenski toner od http://www.primavt.hr/.
Oglas je bio na Njuškalu i pisalo je da je garancija 1g.
Toner je bio neispravan (toner bi sve više zamazivao papir svakim korištenjem), pa sam slao mail, te su poslali zamjenski toner s kojim se događala ista stvar, tak da je očito cijela serija takva...
Nakon toga sam slao mail te su odobrili povrat novca i rekli da im dam broj računa da izvrše uplatu kaj sam ja i napravio.
Uredno sam vratio tonere i svu orginalnu ambalažu. Nakon dužeg vremena čekanja pitam je li došlo do kakvog problema jer novce još uvijek nisu vratili. Opet nakon podužeg vremena i još jednog maila podsjetnika odgovaraju:
"nude mi zamjenu za isti model
ili bilo koji drugi toner po želji
pare mi nedaju"
Očito vlasnik misli na dobavljače.
Sad, kaj mogu napraviti? Neću opet još jedan toner (u međuvemenu je kupljen originalni). Moraju li oni vratiti novce ili ne?
|
Evo ti zakon... pozoveš se na nedostatak..
Standardno,dopis na adresu njihove firme preporučeno sa povratnicom...
99% da će odgovoriti pozitivno.. ako odgovore negativno lako ispuniš online prijavnicu D.I. A ako ne odgovore u roku od 15 dana opet ih prijaviš zbog neodgovaranja na dopis (dam ti i zakon i za to bude li trebalo).
Računaj 21 dan od primitkatvog dopisa, zbog pošte...
Citiraj:
Kad postoje materijalni nedostaci
Članak 401.
(1) Nedostatak postoji:
1) ako stvar nema potrebna svojstva za svoju redovitu uporabu ili za promet,
2) ako stvar nema potrebna svojstva za posebnu uporabu za koju je kupac nabavlja, a koja je bila poznata prodavatelju ili mu je morala biti poznata,
3) ako stvar nema svojstva i odlike koje su izrijekom ili prešutno ugovorene, odnosno propisane,
4) kad je prodavatelj predao stvar koja nije jednaka uzorku ili modelu, osim ako su uzorak ili model pokazani samo radi obavijesti,
5) ako stvar nema svojstva koja inače postoje kod drugih stvari iste vrste i koja je kupac mogao opravdano očekivati prema naravi stvari, posebno uzimajući u obzir javne izjave prodavatelja, proizvođača i njihovih predstavnika o svojstvima stvari (reklame, označavanje stvari i dr.),
6) ako je stvar nepravilno montirana pod uvjetom da je usluga montaže uključena u ispunjenje ugovora o prodaji,
7) ako je nepravilna montaža posljedica nedostataka u uputama za montažu.
(2) Ako je kupac na temelju izjava proizvođača ili njegova predstavnika očekivao postojanje određenih svojstava stvari, nedostatak se ne uzima u obzir ako prodavatelj nije znao niti morao znati za te izjave, ili su te izjave bile opovrgnute do trenutka sklapanja ugovora ili one nisu utjecale na odluku kupca da sklopi ugovor.
Prava kupca
Članak 410.
(1) Kupac koji je pravodobno i uredno obavijestio prodavatelja o nedostatku može po svom izboru:
1) zahtijevati od prodavatelja da nedostatak ukloni,
2) zahtijevati od prodavatelja da mu preda drugu stvar bez nedostatka,
3) zahtijevati sniženje cijene,
4) izjaviti da raskida ugovor.
(2) U svakom od tih slučajeva kupac ima pravo i na popravljanje štete prema općim pravilima o odgovornosti za štetu, uključujući i štetu koju je ovaj zbog nedostatka stvari pretrpio na drugim svojim dobrima.
(3) Troškove otklanjanja nedostatka i predaje druge stvari bez nedostatka snosi prodavatelj.
|
Kupnja na daljinu- povrat unutar 14 dana? -> Link...
|
|
|