Citiraj:
Autor Overclock
@aski
Kaj si ti cul o starom rezimu kad ga zelis? (npr. kad si neka kenjina od profesora organizira predmet kao cetverosemestralni, pa ti na jednom ispitu branis znanje dugacko 2 godine ili kad ti podrapa prijavnicu jer si dosel u kratkim hlacama na ispit)
Jedino dobro u starom rezimu studiranja je bilo izvanredno studiranje, posao (8h na dan, svaki dan) +faks su stvarno isli skupa. (meni s bolonjom to nije uspjevalo)
|
Cuo sam da je bilo zahtjevnije, iz cega proizlazi da su ljudi izlazili s fakulteta sa vecim znanjem nego sad. I na kraju krajeva, ljudi su imali vise rokova i vremena za organizirati se. Ja imam dva kolokvija ili jedan i popravni i ako ne skupim odredjeni br. bodova za ispit - pao sam predmet na godinu! A ako skupim za uvjet opet idem pisati nesto sto sam zapravo polozio. Sjebes nesto na zadnjoj godini preddiplomskog i zbog ECTS bodova ne mozes na cetvrtu, pogotovo ako te neki kreten namjerno izyebe ko malog majmuna zbog sitnice u zavrsnom radu.
To je slucaj na mom faksu - Ekonomski fakultet Rijeka, a moji frendovi iz srednje su uglavnom sve ocistili preko kolokvija na Ekonomskom fakultetu u Splitu!
Bolonja je mozda dobro zamisljena, ali se ne provodi jednako na svim fakultetima, previse je tu rupa.
A da ne pricam kako se pravilnici izmjenjuju kako netko prdne.
Dakle, po meni bi trebalo vratiti taj stari sistem i nagraditi najbolje studente po prosjeku da ne placaju faks (4.0+). A ne tu izmisljati neke gluposti - besplatno skolovanje za sve, a to proizlazi iz cinjenice da studiranje nije obavezno! Tko moze neka plati, tko ne moze, nece ici na faks ili ce se snaci radeci kao vanredni student.
Danas svakakvi kreteni dolaze na faks, a da ne pricam sto rade po studentskim domovima jer znaju da nisu sposobni za faks. Pa ometaju ljude, seru po tus kabinama i da ne nabrajam dalje stvari koje su jako gadne.
Po Bolonji je jako tesko raditi i kao vanredni student jer oni imaju sva predavanja popodne, isti broj rokova kao i redovni i rade isto gradivo, mozda za nijansu lakse tj. manje opsirno.