Bilo je forumu već govora o tome da su Gigabyte ploče imale problema sa USB stickovima. Čim si ga priključio, ploča bi jednostavno otišla u vječna lovišta. Chipset bi odapeo.
N, kako se čini, taj feature nije usamljen samo na Gigabyte pločama. Čini se da su se i ostali proizvođači potrudili ugraditi ga.
Da malo objasnim o čemu se radi. Nekada su ploče imale samo 2 USB-a i tokom vremena je došla potreba da se ugradi USB HUB koji bi proširio te mogućnosti. Mogli smo priključiti do 127 uređaja na jedan USB dok smo god pazili na udaljenost ne veću od 1.8 m i potrošnju od max 500 mA. Postojali su i HUB-ovi (postoje i danas) koji su bili nešto skuplji ali su imali dodatni izvor napajanja. To je bilo stoga da ne bi razmišljali o tome koliko što troši struje.
Premda danas ploče podržavaju i do 12 USB utora, proizvođači su se dosjetili da taj dodatni izvor napajanja ugrade u samu ploču. Otud i mogućnost da USB ladica za 2.5 hard disk može raditi kada je uključena samo u jedan USB. Onaj za napajanje može ostati u zraku, nigdje priključen. Cool.
Možda je ideja dobra ali je malo provedba zaostala. Ista stvar koja se dogodila Gigabyteu sa početka priče, dogodila se i Animalu i Tor-u. Oni, kao manijakalni korisnici USB stickova i hardova, uspjeli su spaliti nekoliko ploča. Za Animalovu sam siguran a za Torove mogu pretpostaviti da su otišle upravo tako. Na prvi pogled sve izgleda normalno ali kada se čovjek dobro zagleda, vidi se kako se digao vod bakra sa ploče, koji vodi od USB konektora do tog dodatnog napajanja.
Na svu sreću postoji rješenje. Svaka ploča ima jumpere kojima se to dodatno napajanje može isključiti. Ima ih nekoliko i svi su pobrojani u manualu. Samo ih treba postaviti u drugi položaj. Ima 3 pina, spojeni su 1 i 2, a vi spojite 2 i 3. Samo za primjer.
Ne kažem da svaka ploča ima taj problem ali bi bilo pametno da se stvar isključi te time spriječe mogući problemi. Izbor ostaje na vama. Osobno sam to sebi sredio i ne želim o tome razmišljati.
Nadam se da sam pomogao i time spriječio moguću katastrofu. Posebna zahvala ide Animalu koji je donirao svoju pokojnu ploču na moju patologiju. Time se uviđa i kolika je važnost tog rada. Samo mi pomalo nedostaju pokojnici.
Hvala na pažnji!