Zanimljiv zakljucak sam slozio neki dan, kad je poznanik izvan ZG-a - koji ujedno i postavlja klime ali primarno se bave etaznim i vodenim odrzavanjem - na tragu razmisljanja potvrdio tezu.
Jeste li primjetili da cak i najrenomiranije firme najzvucnije AC ponude ZG-a, zapravo su vrlo oskudni kad su u pitanju lojtre i hvatanje visina? Iz iskustva vidjenog, veliki broj barata izuzetno oskudnim visinskim sposobnostima. Oni aktivniji imaju sa strane nekog vanjskog koji moze dizalicom ili necim vecim dograbiti. Slucajno zbog penjanja, znam neke iz gorske sluzbe koji honorarno znaju uskociti kad se radi o dvoristima u koje ne moze uci dizalica, a lojtrama su sirotinja. Kao i nekoliko alpinista na relaciji Zg-Split koji su melem za blesave situacije.
Prijatelju sam upravo poslao spomenutog prijatelja, jer su mu Mistubajsi monteri, jednostavno odustali od postenog odvoda u zljebaricu. Tek metar od prozora mu je bio odvod a visina u dvoristu je bila nesto iznad 10m, sto je otprilike bolna tocka koju vecina gradsko nosecih lojtri ne moze dograbiti. I pitam me prvo broj alpiniste, ali kako znam njegovu visinu, kazem mu da je to nedostojan posao za penjaca i da njemu treba prava lojtra. Za dva dana dosli decki u kombiju i nose mu olimipjske merdevinke; digli se postavili i silikonirali za nekoliko minuta.
On presretan i zacudio se kako njegovi igraci kao 10x jaca firma, nisu u stanju barem nekog vanjskog naci da im sredi visinke poslove? I to je bas na tragu onog sto sam zapoceo.
Jeste li ikad bacili oko kad se vozite po gradu ili kod poznaih na balkonima pogledali oko sebe? Koliko je vanjskih jedinica koje su na pola metra od zljeba i uredno im ostave da pljuckaju kroz slamku? Mozda za vecinu dvorista to i nije neki problem, em pada na zemlju i kultura vecine kucnih dvorista je dostana za kenjazu pasa ili godisnjeg klofanja tepiha pa nikome ne smeta. Ali kad je na manje od pola metra zljeb, po meni je cista ljenost izostaviti zadnji element dobre instalacije. Mislim, ne bih to preskocio ni da je 10 metara a kamoli manje.
No nevjerojatno mi je, kako vecina uspije klijente uvjeriti da po balkonima u boce ili lavore skupljaju vodu, a par centi im stoji zljeb
Tako dnevno tankaju i odrzavaju kao da je prirodna radnja uz koristenje AC lagode. I bome broj takvih instalacija je sve samo ne mali! S jedne strane kuzim da je po gradu ocaj za parkiranje i dostavu, te da nije lako svakodnevno imati punu visinsku spremu. Samo nemati barem vanjskog aduta za posebne situacije je bez ikakve isprike!
Nadam se da ce tekst potaknuti Syssa da stara boca Traubisode, zbilje nije mjesto za skupljanje vode iz klime