Bio sam par dana u Češkoj sa ekipom (nas 4). Išli smo u Skydive arenu, malo letenje ovo-ono.
Ruta je bila:
Doboj
------
Slavonski Brod
Osijek
------
Pečuj
Budimpešta
------
Bratislava
------
Brno
Prag
U povratku je bila jedina razlika što nismo išli peko SB nego na Babinu Gredu.
Statistički
Ukupna kilometraža: 2057 km
Prosječna brzina: 78,4 km/h
Maksimalna brzina: 189 km/h (malo ispod 200 na satu, 189 po GPS-u)
Prosječna potrošnja: 5,84 l/100 km
Autić: Fiat Punto 1.9JTD
Vinjete su 11 € za Mađarsku (može se kupiti na skoro svakoj benzinskoj pumpi), Slovačka i Češka 34 € zajedno (isto se može kupiti na skoro svakoj pumpi).
Gorivo je skuplje nego kod nas, ali je kvalitet neuporediv. Sipao sam pun rezervoar u Češkoj na OMV-u (43 l izašlo 73,5 €). Kad sam zabio gas u pod auto se propinje na zadnje k'o blesav. Vuče neuporedivo bolje, zvuk motora totalno drugačiji. Dakle, ovo što mi sipamo ovde definitivno nije gorivo nego neka bljuzga. Iduće punjenje je bilo na Shellovoj pumpi u Slovačkoj (3/4 rezervoara 60 €).
Autoput u Češkoj je jedna jebena katastrofa. Onog ko je nadgledao radove prilikom izgdanje treba strijeljati. 15ak km od granice Slovačka-Češka u pravcu Brna počinje katastrofa. Na autoputu u obije trake nalaze se talasi (nešto kao omanji ležeći policajci) na svakih 2-3 metra. Nemoguće je voziti brže od 60-70 a da bubrezi ne poipsadaju. Takvo stanje je sve do pred Prag (ima oko 200 km). Isti takav put je i u drugom smijeru. Stvarno mi nije jasno kako i zašto je ono onako napravljeno i ostavljeno.