Dakle, u pitanju je slijedeći "setup":
Vrsta zaštite - WEP (jer WDS ne radi ako je WPA) + MAC filter
Pristup internetu - MaxADSL 4Mbit/256kbps
Što se tiče pristupa internetu - on je u redu, brzina je konstantna (download i upload), ping je kod mene oko 27, sve super.
Problem nastaje prilikom prebacivanja podataka s jednog kompa na drugi. Brzina transfera je oko 1 megabajt po sekundi dok veza prema netu - ne radi. Nakon što se podaci pošalju pristup internetu se unormali.
Kako riješiti problem? Udaljenost između mene i susjede je oko 10 metara sa 3 zida i razlikom što je moj router na katu a njezin u prizemlju. Jačina signala je oko 60% između routera (EZ-12 DIY parabolik antena FTW!

) no nema nikakvog pucanja veze niti usporavanja kod pristupa netu. Zapravo, zadnji puta mi je net krepao prije 2 mjeseca (i to jer je susjeda okrenula antenu na krivu stranu

).
Sporo slanje podataka nije samo na relaciji susjeda - ja nego i među kompovima unutar kuće. Svi moji kompovi nalaze se udaljeni manje od 2 metra od routera. Ako kojim slučajem ne radi moj router mogu se spojiti na susjedin router sa signalom od kojih 30% dok komp spojen Ethernetom ne može na net (što je i logično

)
Kako ubrzati slanje LAN propusnost? Hvala!
EDIT: Routeri su T-comovi sa stock firmwareom.