kako smo se već dotakli teme mATX ploča ja bih rekao da su postale "popularne" baš s tim porastom kvalitete i broj integriranih komponenti s kojima dolaze. nekada davno (recimo vremena Pentiuma 2, 3 pa čak i 4) bilo je nužno imati ATX ploču ako si mislio imati više od 2 kartice na ploči, a često je upravo to i bio slučaj. gledam jednu staru Celeron kofiguraciju koju imam za torrente i stanje je ovakvo: grafulja (AGP) - koja je često zauzela i prostor susjednog PCI slota, zvučna, LAN, SATA, USB 2.0, Firewire, dodatni UDMA. recimo da maknemo FW i dodatni UDMA kontroler i opet ti ostaju 4 kartice koje moraš staviti unutra.
danas sve ovo što sam nabrojao dođe na jednoj mATX ploči tj. nema potrebe za dodatnom LAN karticom, USB, zvučnom, SATA kontrolerima. znači za veliku večinu korisnika unutra ide grafulja i eventualno još jedna kartica. (negdje čak niti jedno od toga dvoje)
a što dobiješ? ploču koju zauzima manje mjesta u kućištu, bolji je protok zraka, manje kablova koji smetaju i komponenti koje dodatno griju.
što gubiš? pa recimo da je na mATX pločama obično slabija fazna regulacija napona (iako ima iznimaka - Asus maximus i slične), nešto manji broj konektora i featura koji mogu ali i ne moraju biti presudni, kako kome.