View Single Post
Staro 19.04.2005., 20:21   #67
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Ovo je potpuno netočno. Za veću i kvalitetniju snagu, toroidac treba biti što veći i masivniji, što definitivno nije način za smanjivanje troškova. Sva high-end pojačala imaju gigantske trafoe upravo zbog čiste kvalitete... Uostalom, klasičan četvrtasti trafo zauzima manje mjesta nego toroidni, pa ne znam zašto kažeš da se toroidni koristi za reduciranje dimenzija...
Mada je velicina neophodna kao fundacija vrhunskog napajanja
ili kao zasebno dedicirano vanjsko koje je onda lakse smanjiti...

Postoje u audio svijetu izuzetci koji sa posebnom tehnologijom mogu iz relativno malih gabarita dati nevjerovatne kapacitete (naspram "konvencionalnim rjesenjima) jedno od takvih rjesenja dolazi opet od Wunderkind Bob-a, osobe sa najvise patenata u audio industriji, da se ja postedim piskaranja evo malo detaljnije o samom principu, pojednostavljeno : http://www.mindspring.com/~jonfoulke...nicalTalk.html

Taj patenat se najvise koristi u pro pojacalima koje su ovo prihvatile kao melem na ranu :

Nakon ovog patenta, mnogi dizajneri su eksperimentirali sa ovakvim rjesenjima pa su kompanije kao Sumo (ako ne i prvi Amp A klase), Naim, Spectral ponudili slicna rjesenja. U 80-tim je to izazivalo veliko cudjenje kad su mega zvucnicki sistemi povezani sa relativno malim pojacalima (naspram konvecionalnim rjesenjima) pogonili iste sa jednakim autoritetom kao uobicajeni monoliti

EDIT, Predsjednik Naim-a (Verker) je nazalost preminuo nedavno od bolesti a kako cujem i bivsi Sumo (James Bongiorno )nije daleko ako vec i nije

>>>> PCE kante 2012 <<

>>>>>>>>> PCE & ostalo <<<<<

>>>>>>> Što sam Slušao? <<<<<<

>>>>> Gimnastika za Okulare & LCD Addendum<<<<

>>>>> P o s t ... M j e s e c a <<<<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 19.04.2005. u 20:49.
Visage je offline   Reply With Quote