Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 19.04.2012., 11:36   #6261
Kristijan_7
Just don't give a fuck

Kristijan_7's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Dobro, i mene je iznenadio brzinom, moram priznat. Al malo mi se sviđa takav pristup, kad bolje razmislim, jer meni bi valjda trebalo godinu dana da se pokrenem i stvarno nešto i napravim. Ovo je dođoh, vidjeh, drugi dan napravih i moram priznat da je uz par očiglednih mana, ovo super pristup
Druge bi već otjerali od ideje da uopće imaju sub samom retorikom savjeta koje dajemo.

Uglavnom, čovjeka je kutija ispala 88kn! Ponavljam, 88kn! I uvijek je može iskoristiti kao mišolovku, teglu, improviziranu wc školjku ili za skurit, tako da je tih 88kn zapravo pametno uloženo u multifunkcionalni proizvod. Ako ne ostane sub, za što zapravo nema razloga.

Jedini problem koji ovdje vidim, je relativno skupi driver, ali to je prokletstvo našeg tržišta, i nema ništa pametnije za kupit za manje novaca. I samo ostaje nada da ako iz nekog razloga rezultat izostane, driver može prodat kao rabljeni, mada poznajući naše tržište, vjerovatno bi i njemu trebalo naći alternativnu ulogu da opravda uložena sredstva. Na pamet pada cool tanjur koji se super lovi za podlogu, pa je teško nešto prolijat, ili zarađivanje na amaterskim video snimkama NLO-a, gdje bi dotični driver mogao igrati glavnu ulogu.

Stoga, mislim da je i radio nešto sa malo više istraživanja/mozgoboljki, opet bi morao kupiti driver otprilično iste cijene, te plate amp koji kooošta. Prvi koji se donekle isplati kupit je BASH 300W, i košta 950kn, 1200kn sa porezom, 2000kn sa prijevozom. Tu smo već na 3000kn cirka za driver i amp, a na 3088kn s kutijom.
Recimo da bi taj woofer završio za recimo... 3500kn, prije 4000kn zbog finisha ako ga ikada misli nekom prodat. Kom će ga prodat za te novce ak mu se ne svidi kak je samoizgrađeni sub ispao? Nikome.
Ako dobije 1000kn može plesat gol na mjesečini. Stoga, po toj računici puši čak 3000kn, ako ne računamo vrijeme izgubljeno na izradu, hodanje vamo tamo, neprospavane noći itd.

Ak ose vratimo na trenutni slučaj, imati ćemo sub sa osama.

Dakle, 88kn za kutiju, driver će valjda nekom uvalit u pola cijene ,a ako pametno izabere amp, prodat će ga za iste novce bez nekih većih problema. Stoga tu gubi 500kn. Što je bilo manje od 3000kn, zadnji put kad sam provjeravao. I to gubi samo ako kutiju i driver ne odluči iskoristiti na već spomenute genijalne alternative.

Amp je problem, slažem se, ali pitanje je koliko glasno misli slušati navedeni sub. Ako je to ujednačeno sa ostatkom sistema, 80W će mu za navedeni driver biti dosta da upotpuni efekte, i dobije taj čisti low end koji mu fali. Ako misli skidat farbu sa zidova ili sluša glazbu/filmove jako glasno, ili mu je sustav u velikoj sobi, ili nema krov, naravno da mu neće biti dosta. Imam navedeni BASH amp, samo u izvedbi sa 550W, i na subu koji pogoni, stoji na nekih 25%. Sve jače od toga je neslušljivo, jer vibracije, razna parazitska krckanja i sama soba pretvaraju bas u početak kraja. Stoga, mislim da bi se mogao izvući sa ovim setupom, ako na recieveru stavi stereo par na small, reciever će skretnicu postaviti na 80Hz, slati sav low end na preout, i pojačalce spojeno na njega.

Njegov receiver podržava i biamping koliko vidim. Mogu se surround izlazi prenamjenit u dodatne prednje, pa ako ubaci u računicu nekakvu pasivnu skretnicu, može iskoristit i tu varijantu za pogonit sub, bez dodatnog troška u vidu pojačala. Za probu barem, jer je to već ozbiljno slabo.

Bilo bi zgodno imati driver sa double voice coilevima da se to donekle iskoristi kako spada...

Ovdje bi izlazno sa mogućnošču bridge-a bilo zakon za jedan sub, ali ja bi osobno išao na stereo subove radije. Drugim rječima, dva izlaza, dva zasebna suba. Veći dobici. Uvijek može i kupiti neko kit pojačalo za sub sa ebaya, pa se poigrat i sa time.

Ponavljam, ja bi u njegovom slučaju za prvi put išao na puno povoljniji driver, kad bi ga bilo, a da kako tako izgleda, ili kupio nešto rabljeno gotovo na čemu je netko već popušio. Ima komercijalnih woofera sa 165mm driverima, za koje se vlasnici kunu da ruše zgrade i vlasti u udaljenim zemljama, mislim da ovo za što se odlučio može biti samo bolje. Mada bi se doduše sa 2x165mm i TL ustrojom dalo i napraviti nešto pametno...

Dado, čekamo neke rezultate.