Citiraj:
Autor Ranma 1/2
@geronimo_2
imao sam nedavno iste nedoumice oko kreiranja particija, samo što je moj disk bio jedan od novih sa AF. ukratko, riješenje je vrlo jednotsavno i lako za podesiti u tvom slučaju kad imaš prazan disk. link
nema potrebe kreirati dodatnu particiju niti je to garancija da će ti disk biti dobro poravnat, da ne spominjem da si na taj način popušio jednu particiju za bezveze. dovoljno je ostaviti malo slobodnog prostora između početka diska i prve kreirane particije. GParted je dovoljno pametan pa ti tu opciju napravi odmah na početku. jedina stvar na koju onda moraš paziti kod kreiranja sljedećih particija jest da svaka počinje na sektoru koji je cjelobrojno djeljiv sa 512. zato pusti windoze i diskpart koji je užasno neintuitivan i nepregledan i skini si PartedMagic (imaš ga na Hiren's Boot CDu). sve što ti treba jest GParted i linux komanda fdisk -lu
|
pozdrav.
mozda nisam dobro objasnio. ja nemam prazan disk vec sam samo "unistio" prvu particiju na kojoj je bio winXP (imao sam dual boot). sad imam taj unallocated space ispred win7 particije i pokusavam skuzit kako podesit sve to skupa da kada "povucem" win7 particiju na pocetak diska bude alignana.
napravit cu sa gparted ako treba, ali bi volio skuzit sta ne valja sa nacinom na koji sam ja pokusao napravit.
daklem trenutno stanje: napravljena sa diskapart-om mala particija (4096) unutar win7 (CMD) i sad bih povukao win7 particiju sa easeus partition master home do ove. ono sto nisam siguran je, dali partition master moze povuc "tocno" do ove particije ili zaokruzuje nekako?
hvala.