View Single Post
Staro 17.04.2005., 23:52   #45
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
'

Kao da sam znao da ce do ovog doci, pa sam svaki dan dopisao po redak i evo sve zavrsio

> BrunoZG > Jango Fett > Syss >

-> Jango Fett
Citiraj:
300W po kanalu imaju Bryston, Burmester, Gryphon, Octave, Classe i slicni - nijednom cijena ne pada ispod 30 000 kn.
Zasto sam ja tebi dao ovaj link nedavno? Ti si krivo shvatio isti i procitao samo pocetak koji nema veze sa linkovima i skenovima koje sam postao. Procitaj to molim te kompletno i usporedi stvari,
ovo vrijedi za sve koje pretjeruju sa ciframa, procitajte detaljno :
S V E

Medju linkovima naci ces i mog poznanika koji prodaje sve High End u 50% ili manje posto nize.

Citiraj:
300W po kanalu imaju Bryston, Burmester...
Ma nemoj :
http://www.sunfire.com/Signature600FrontPR.htm
http://www.sunfire.com/300TwoFrontPR.htm
http://www.adcom.com/amplifiers/gfa5802.htm

+ xy, niže :

Steve je super tip i prva najveca baza svih proizvodjaca od prvih dana novijeg interneta. Radi svaki dan ko' crv, a ipak gotovo dnevno ipak stigne refresh-ati listu ako se desi bilo koja promjena (novost) u svijetu. + dobiva od 100-ine ljudi sa svih kontinenata informacije ako se otvorilo bilo sto novo u smislu proizvodjaca.

E sad ti fino odi na tu listu i u svom testamentu zamoli svoje potomke da moje potomke mail-aju kad izbroje koliko ima pojacala sa navedenim specifikacijama ispod 1000$
>>> http://www.audiogrid.com/arsl.html <<<

Nek produže molbu i na druge potomke jel ce trebati toliko vremena da sve prebroje

Otkad je to izlazna cijena skupa preko bare? Samo odes u Bavariiju u bilo koju robnu kucu i mozes naci gomilu domicilnih pojacala koji i prelaze debelo po kanalu a kostaju stotinjak Jureka. Jesi li ti vidio Japanske Hifi ducane? Pa tamo mozes kupiti takvih pojacala na lopatu

Snaga nije skupa, samo, ako nije sonicna nazivnoj (deklarativnoj)
snazi, onda nista od toga za vjerno slusanje, tada postaje jako skupa.

-> BrunoZG
Citiraj:
Lampaši su i danas najcjenjeniji , ali 20W je 20 W I 20 W sigurno nije dosta za kvalitetno slusanje to kod imalo glasnijeg slusanja mora otic u clipping.
Opet generalno.
Za koga su najcjenjeniji?

Postoje dizajneri koji su akumulirali dekade iskustva i znanja te najvaznije inovacija u Tube i Solid State design-e. Nema najboljeg, nikad nema najboljeg, postoje samo ponavljam, najvise kvalitativne razine. Pola sfere je podjeljeno, a rezultati dokazuju da vrhunski ustrojeni tranzistori mogu svirati gotovo jednako dobro u srednjem podrucju (osim vrhunskih Trioda i Pentoda) kao i lampasi. Isto tako vrhunski (ponekad hibrid) Tube design moze jednako imati brz odziv kao tranzistor (Svetlana i ostale ruski hibridi) i jednako tako pokriti kontrolirano zadnje dvije oktave.

Ovim lampama to svakako nije problem :

Veliki , Najveci

Zadnje pojacalo je dekadama ispred vremena i dan danas se moraju preznojiti najveci tranzistori da pokriju tako jasno zadnje dvije oktave (prema gore necu ni pricati)

Ali to i dalje nije definitivno jel ovisi o sistemu i ušima.

Ja sam jucer nosio dinamicke i elektrostatske Sennheiser slusalice (Precision 580 i HE60) jedne za rad, druge za brzu procjenu receivera koje je Ddario prodao mom frendu.

Na povratku kuci obe sam odnjeo do frenda koji je bio znatizeljan da cuje razliku, on je nakon 10-tak minuta iskreno rekao da mu nije jasno zasto su elektrostatske toliko skuplje kad dinamicke (580) tako dobro sviraju? To je poanta, netko cuje netko ne iskustvo slusanja i jos vece iskustvo slusanja zive glazbe podizu razinu kriticnog slusanja. On je svakako primjetio veliku razliku od svojih comp. slusalica naspram 580-ica, ali elektrostate nije mogao dalje ocjenjivati. To je posteno i normalno.

Sto se tice iskoristivosti malih triodnih pojacala, 25W je minimum za full range a 50W maksinum kad se radi o ovakvom ustroju zvucnika (detaljno gledati na osjetljivost) :

D U O ,

T r i o

Prenapuhane cijene, no snaga točna

Pojam full range zvucnika je pokrivanje 25Hz, te zahtjeva nekih 6 metara kao minumum za ostvarivanje istog. Ovako ustrojene zvucnike sa fenomenalnom efikasnosti ce bez ikakvog problema preci/dostici svoj maksimum od 110dB u slušnoj regiji sa 15-20W.

Problem je samo sto kod mnogih "malih" triodnih pojacala nazivna snaga nije u potpunosti cista, pa tako nije ni dostupna, pa je za full range zvucnik potrebno 25W kao minimum a 50W kao ideal (za spomenute modele), pa ce kod nekih pojacala trebati racunati na x2 snagu.

-> Syss
Citiraj:
dobro cjevaši tak i onak nemaju bog zna kakvu bas extenziju (cast izuzecima), nad je recimo oke riješio taj problem. mislim da se samo bubne predimenzionirano napajanje i u takvim kriticnim trenucima stvar riješena
Ma nemoj
Prvi dio sam vec odgovorio.

Jos je jedno uopceno pricanje, kako su lampe bolje za ovo ili tranzistori za ono. Sukladnost dipolnih panela kao kraljevi imaginacije srednjeg i visokog podrucja - naspram kojih se i naj mineralniji mehanicki visokotonac bori kako bi barem dostigao pola linearnosti - imaju pretpostavku da sukladnu snagu trebaju crpiti iz Tube dizajna, sto je opet pre generalno.

Cesto puta se na sajmovima preko bare desavalo pa cak i kod nas 1997. (ako se ne varam za godinu) da je diler na demonstraciji upropastio reprodukciju demo zvucnika jer je bas inzistirao da moraju biti pogonjeni iskljucivo Tube, Solid state ili mix-om. On bi
jednostavno puknuo neku liniju koju prodaje i koja puno kosta i to je trebalo biti dostatno. Vazno je znati da postoje dizajneri zvucnika koji od skice do realizacije svoje zvucnike vec od pocetka
oblikuju na jednoj vrsti ustroja pojacala. Vecina uparira razne sisteme kako bi na svima sjajno svirali, no ima i manji broj dizajnera koji imaju opsesiju za samo jednom vrstom amplifikacije. Jedan od najpoznatijih je svakako *1 ARNOLD NUDELL *1 - (Infinity i Genesis) on svoje reproduktore bez isprike od pocetka dizajnira da sviraju sa Tube designom.

Katkad tvrdoglavi vlasnici i dileri zele ipak "ugurati" svoja tranzistorska pojacala i ubrzo moraju potrosti bogatstvo na kablove kako bi nekako to neutralizirali ali na kraju ili razocarani prodaju zvucnike ili uzimaju Tube design.

1* = pravi designer (Riboni i ustroj) je ovaj velikan

Ljudi ne pretjerujte sa ciframa napamet i ne generalizirajte design pojacala. Posebno ona koja niste culi, dovoljno sam star da mi je muka slucati i citati kritiziranje nevidenog.

High End industrija je industrija koja ima prinos od nekih 2-3 milijarde $ godisnje. To je jako mala cifra i svake godine pada, pa se u recentno vrijeme spasavaju sa koketiranjem u Home Theather sisteme, sto je ako se uzme u obzir izvor reprodukcije (DVD) zaista porazavajuce, ali od neceg se mora živit i mada nerado to rade prinudeni su na takav pristup. U aziji gdje se svakodnevno stvaraju novi bogatasi kao i istok opcenito...gutaju ovakve sisteme bez pitanja, pa tako u Singapuru ima vise vlasnika 100k sistema nego u svih 50 država US-a. No u pretjerivanju i megalomanstvu firmi koje prodaje i propadaju preko noci, jos ima nekolio imena koje od 60-ih postoje i danas i ne pretjeruju sa cijenama a za prave znalce i danas predstavljau najbolje u reprodukciji.

Onaj tko slusa sa znanjem ne pada na obecanja skupo zakupljene stranice Absolute Sound-a, Stereophile-a ili njihovih najgorih kopija u DE i sirom Europe.

>>>> PCE kante 2012 <<

>>>>>>>>> PCE & ostalo <<<<<

>>>>>>> Što sam Slušao? <<<<<<

>>>>> Gimnastika za Okulare & LCD Addendum<<<<

>>>>> P o s t ... M j e s e c a <<<<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 18.04.2005. u 00:08.
Visage je offline   Reply With Quote