Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 05.04.2012., 12:43   #6235
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
treba svakako poticati diy

apropo novih uređaja komp-dac ovo-ono, c/p sa audiofila:

evo danas prvi put ugostio dac na svom sistemu... lenovo t400, w7 32bit, mali calyx coffe na usb se solo instalirao, skinuli foobar i wasapi, sve defaultno i...

ćorak veličine mjeseca.

u odnosu na istu muziku preko cd-a (philips 753) i istih interkonekata to je mala loudness kutija sa podšišanim visokima i kompresijom dinamike ukratko rečeno.

stejđ se još kak-tak držao uz restrikciju dubine u odnosu na plajer, ali sve ostalo... bas pumpa li ga pumpa, vokali/instrumenti padaju u drugi plan, visoki su oke ali zatomljeni, sustain činela ili nema ili moraš jako pažljivo slušati, sve skupa zvuči nekak manje u svim pogledima.

velim nismo nikaj extra drljali po postavkama, možda su i ti .flac pitajbogaotkuda, možda smo i mi neuki u tom komp-dac svijetu, ali kroz cijeli repertoar kaj smo slušali identične stvari su iskakale i to velikim skokovima.

pomazio philips i išao dalje slušat redbook.
heh.......moderna vremena, to ti je, ovi mladi bi samo pušćali glazbe a da nemoraš ni ustat promjenit ploću....
eeeeeeeee, nismo mi nekad bili tako razmaženi, moro si sam složit plajera što smo oteli od švaba, pa okreći na kurblu

Ali kotač povijesti se neumorno okreće: i ja sam se ponovio DACom, ali sam išao malo drukčijim putem. Opreznije, jel

Zapravo, nikako nisam uspio do kraja iskorjeniti brum na PS3. Normalno da me smetalo, iako sam uglavnom prebacivao na hard neke stare filmove i slično sa DVDova i CDova što se nakupilo tijekom godina (nažalost, pokazalo se da su neki dragi filmovi nepročitljivi).

Enivej, umjesto da kupujem novi kabel (ili koristim priloženu plastiku), naručio sam "kontroverzni" MUSE DAC 4xTDA1543. Koštalo me: 450 kn + 100 kn Toslink kabel.
Dakle, 0 bodova hi-res i slično, iako su slične spravice sa moderni(ji)m CS čipovima minorno skuplje (10tak dolara), zanimao me baš ovaj "arhaični" model (sličan je recimo Pro Jectov model, samo za 1.500 kuna)

Brum je naravno nestao, filmovi rade, čak uživam i jednoj igri (Journey - totalni zen) no ono što me sad uistinu zabavlja je to što je PS3 postao kompetentan CD player.

Puštao sam i prije s njega glazbu sa CD, ali sam odmah odustao jer je zvučao mlako i neinventivno (i šumno ) odnosno - nedoraslo za bilo kakvo slušanje glazbe (osim kao zvučna kulisa)

Sad, u direktnoj usporedbi sa playerom sa delta sigma konverzijom, može se govoriti o različitom konceptu zvuka, ili čak izabrati bolji izvor analizirajući razne segmente zvučne slike (visoki, niski, stejdž, bla bla.......) ali neupitno se radi o playeru koji svira glazbu

A to je za taj novac stvarno uspjeh....plus mogućnost raznih dodatnih opcija koje uvijek vesele audiofilsko srce, kao što su baterijsko napajanje ili izmjena op-ampova, ili naprimjer konfiguracija više nego solidnog izvora zvuka za 100 eura (npr. kvalitetniji DVD player starije generacije 200 kn oglas + MuseDAC), pa čak i za tzv."kompjuter audio" (usb konverter ili kartica sa SPDIFom)...

Naravno, probat ću spojit DAC i na Audiolab, čisto da vidim kako i to fercera.

Apropo glazbenih fileova - rade i FLACovi i MP3ce, i to je za sada sve što imam za reći...nisam im se iskreno niti posvetio, ali to malo što sam poslušao je zvučalo čisto. That's it. Sve što me uistinu zanima i dalje ću kupovati na fizičkom mediju. Ovo drugo mi nema gušta.

Osobno mislim da je navedeni DAC (i slični) stvarno odlična prilika za "neumorni" audiofilski duh, pogotovo ako nije imao prilike družit se sa Dac-ovima (kao ja) za sate i dane dobre zabave, bez da osjećaš grižnju savjesti jer nisi platio struju i vodu.

Naravno da ovog malog kineza ne treba nužno proglasiti konačnim rješenjem (ko onaj tip koji je prodao Brystonov DAC od 2,5 soma eura i zadržao Muse), no ionako je svima koji su pokupili "audio virus" jasno -
konačna rješenja u audiofilskom hobiju ne postoje

eto preporuke, druže syss - utrapi calyxa i nabavi dodatna četiri TDA za svog filipsa - i uživaj 4x više

pozdrav
jean luc je offline   Reply With Quote