View Single Post
Staro 17.04.2005., 19:34   #42
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Znam da ti se čini nevjerojatnim, dok sam ne poslušaš naravno, ali u praktičnom smislu jedno lampaško pojačalo će sa 20W snage bolje voziti neki zvučnik od bilo koje Yamahe niže i srednje klase. To nije zato što je to lampaš, nego kao nuspojavna okolnost da se lampaška pojačala rade kvalitetnije nego komercijalna konzumerska elektronika, a to je npr. Yamaha.

Nisu bitni watti, nego kvalitetni watti. već sam spomenuo da je za pucanje bubnjića dovoljno oko 10 W snage, ali pravih watta. Komercijalne amplifikacije kao što su u PC opremu, AV recievrima i low-end pojačalima imaju slabu učinkovitost, čega je rezultat to da rasipaju oko 90% svoje raspoložive snage. Zbog toga moraju imati ogromnu količinu takve nekvalitetne snage da bi učinkovitost bila dovoljna za normalan rad.

Najučinkovitije performanse daje ustroj A-klase kod tranzistoraca (svi tranzistorski krugovi su uključeni cijelo vrijeme, čime kroz pojačalo prolazi stalna struja bez varijacija), pa će takvo pojačalo davati veliku učinkovitost. Pojačala klase A su zato skupa i nepraktična jer se jako zagrijavaju, no zato će 20 W u A-klasi po snazi nadmašiti bilo koje AB-class pojačalo do 100 W, a o Yamahama, Sony-ima i ostalima i da ne pričam.

Imao sam priliku poslušati Marantz PM7200, koji ima mogućnost rada u A-klasi, gdje sa svojih standardnih 95 W po kanalu prelazi na 20 W po kanalu. Zanimljivo je kako se zvuk otvara i kontrola postaje jača čim prijeđe na A-klasu.

Prije 2 tjedna sam slušao DIY samostojeće zvučnike više klase (čovjek iz Osijeka ih prodaje za 2 k eura) koje smo pogonili prvo Vincent izlazom od 150W po kanalu, pa zatim sa Pathos ClassicOne integriranim lampašem sa 50W po kanalu.

Bilo je fascinantno slušati kako je zvuk drukčiji - lampaš je preuzeo kontrolu barem nekoliko puta bolju od Vincenta, sa proširenom pozornicom, nevjerojatnom kontrolom basa, kultiviranijim visokim i srednjim toliko prezicnim i toplim da smo u jazz glazbi uživali kao rijetko do sada.

Dakle, imaš pravo kad kažeš da su watti watti, ali to vrijedi samo u teorijskoj fizici. Izlazak u stvarni svijet pokazuje da stvar nije tako jednostavna. Tu watt nije uvijek watt.
Jango Fett je offline   Reply With Quote