Da se vratimo na temu.
Ja osobno navijam za AMD, jer da nije njega imali bi samo Intel -> monopol, a to nikako nije dobro.
Sto se tice 32-64 bita, mislim da je bolje presjeci vec vise tu x86 arhitekturu (koju je vrijeme pregazilo) i zapoceti novu liniju 64 bitnih procova. Problem je sto to nije lako uciniti zbog ogromne baze softwarea, i tu cak ni veliki i jaki Intel nije uspio (nazalost).
Od samih pocetaka netburst arhitekture (P4) smatrao sam da je losa i mislim da ju je Intel gurao samo zbog povrijedjene tastine jer je tamo neki AMD prvi presao 1GHz. Namjera im je bila sahraniti AMD i postati (ostati) monopol.
Zbog Intelovih pogresnih poteza, koji su za ocekivati u tako velikoj i samim tim inertnoj firmi, AMD je danas tu gdje je. Neupitno je da se Intel budi i da ce uz ogromna sredstva i veze koje ima zadrzati vodece mjesto, osim ako je toliko trul iznutra pa se otkriju neke nezakonite radnje...
Sadasnji Prescoti se previse griju, a ni novi dvojezgreni nece biti nista bolji, tako da sto se tice pouzdanosti i stabilnosti nije ni Intel sto je nekad bio.
Kao zakljucak: AMD je trenutno u desktopu bolji, ali nema stabilnu platformu, nema povjerenje ljudi itd. i ovakvo stanje mora se zadrzati doista dugo (par godina) da bi donekle ugrozio Intel, a do tada ce se Intel trgnuti i uciniti nesto ili mozda nece?