View Single Post
Staro 15.04.2005., 19:03   #20
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Da se vratimo na temu.
Ja osobno navijam za AMD, jer da nije njega imali bi samo Intel -> monopol, a to nikako nije dobro.
Sto se tice 32-64 bita, mislim da je bolje presjeci vec vise tu x86 arhitekturu (koju je vrijeme pregazilo) i zapoceti novu liniju 64 bitnih procova. Problem je sto to nije lako uciniti zbog ogromne baze softwarea, i tu cak ni veliki i jaki Intel nije uspio (nazalost).
Od samih pocetaka netburst arhitekture (P4) smatrao sam da je losa i mislim da ju je Intel gurao samo zbog povrijedjene tastine jer je tamo neki AMD prvi presao 1GHz. Namjera im je bila sahraniti AMD i postati (ostati) monopol.
Zbog Intelovih pogresnih poteza, koji su za ocekivati u tako velikoj i samim tim inertnoj firmi, AMD je danas tu gdje je. Neupitno je da se Intel budi i da ce uz ogromna sredstva i veze koje ima zadrzati vodece mjesto, osim ako je toliko trul iznutra pa se otkriju neke nezakonite radnje...
Sadasnji Prescoti se previse griju, a ni novi dvojezgreni nece biti nista bolji, tako da sto se tice pouzdanosti i stabilnosti nije ni Intel sto je nekad bio.
Kao zakljucak: AMD je trenutno u desktopu bolji, ali nema stabilnu platformu, nema povjerenje ljudi itd. i ovakvo stanje mora se zadrzati doista dugo (par godina) da bi donekle ugrozio Intel, a do tada ce se Intel trgnuti i uciniti nesto ili mozda nece?

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote