View Single Post
Staro 18.03.2012., 09:25   #268
cccp
Premium
Moj komp

cccp's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Trebate znati da su i AMD i nvidia na tržištu, da moraju odgovarati svojim dioničarima i zaraditi lovu. Kada je AMD izbacio 5800 seriju kartica svi su ih kritizirali (naravno ne korisnici, na analitičare mislim) zato jer je njihova cijena bila preniska i počela je rasti s vremenom. Nvidia nije imala nikakav odgovor, 40nm proces je bio u problemima i svaku karticu koju su napravili su i prodali. Prodali bi je i da je cijena bila 20% veća. Isto je tako i sada. 28nm proces je nov i naravno da nije u punoj snazi. Nvidia nije imala odgovor sve do sada pa je i AMD prema tome i formirao cijenu 7900 serije. I čini se da nisu pogriješili jer kada se pogleda na stranicama stranih dućana malo ih ima. Znači da se dobro prodaju bez obzira na cijenu, ma koliko ih napravili (ako je istina da je TSMC ugasio 28nm pogon na par tjedana onda pretpostavljam da ih nisu ni napravili puno). Isto tako nvidia formira cijenu. U odnosu na konkurenciju, ali i u odnosu na svoje dioničare i količinu dostupnih kartica. Ako uspiju prodati sve što naprave, a čini se da to u početku neće biti puno, zašto onda ne naplatiti ako može? Ako korisnik ne može kupiti tvoju karticu, kupit će kod konkurencije iako je ona nešto slabija za istu cijenu. Kako bi direktori opravdali pred vlasnicima to da se proizvod bolji od onoga što nudi konkurencija prodaju po 30% manjoj cijeni? Tako da se meni čini da su ove cijene s njihovog gledišta opravdane. Tržište je jednostavno takvo. (Što bih dao da je ovih godina postojao treći igrač. Sada je kasno za to kada se tržište diskretnih kartica za desktope sve više smanjuje.)
cccp je offline   Reply With Quote