Danas se pojavio novi iPad u EU i imao sam prilike igrati se sa njim. Što reći? Totalni deja vu, isto dosadno sučelje, ikone koje skrolamo lijevo desno, ekran više rezolucije koji uopće ne ostavlja amazing osjećaj. Po meni preširoki rub oko ekrana, kao i kod svih tableta. Znam da treba biti mjesta za prste ali toliko je ipak previše.
Apple bi stvarno mogao unijeti neku novinu/redizajn jer ovo sučelje je možda bilo revolucionarno kad se pojavio prvi iPhone. Da stvar bude gora unatoč jednostavnosti sučelja i puno jačeg hardvera uređaj je povremeno trzao. Možda zbog veće rezolucije. Učitavanje aplikacija je daleko od trenutnog. Recimo iBooks nakon brzog starta dugo stoji s praznom policom dok učita tih nekoliko knjiga (možda su u oblaku pa ih skida?). Probao sam i druge aplikacije sa sličnim učinkom. Prilično neobično za uređaj koji dolazi sa svime integriranim i optimiziranim (barem ga tako reklamiraju) u sebi bez mogućnosti proširenja dodatnom memorijskom karticom.
Nakon toga sam prošetao i bacio pogled na Samsung Galaxy Tab 10.1 3G. Puno bogatije sučelje od iPadovog ali uz cijenu još trzavijeg rada. Istina svaki desktop je bio pretrpan widgetima. Dizajn je praktički isti, ponovno široki crni rub oko ekrana.
Jedini tablet koji me doista impresionirao je Asus Eee Pad Transformer TF101G (mora se priznati da Apple barem ima jednostavnije nazive) iako i on ima preširoki crni rub. Sve je radilo glatko iako kao je kao i Samsung još uvije na Androidu 3.2. No bilo bi žalosno da sa 4+1 jednom jezgrom nije tako. Sa ICS-om bi se stvar mogla dodatno poboljšati. Kao dodatna vrijednost je što se Transformer može pretvoriti u laptop. Ima prilično korisnih dodataka za njega te ga se može iskoristiti i za ozbiljniji rad. Za razliku od većine ostalih tableta koji su još uvijek samo preskupe igračke.