Citiraj:
Autor Netsky
Pozz. Polako želim uronit u Hi-fi vode, no trenutno sam totalni početnik u tome. Za nekih mjesec, dva dana si bude unaprijedio audio sustav što znači novi zvučnici, gramofon i pojačalo. Eh, kao što rekoh, time se još nisam bavio, pa ako netko može da mi da par preporuka. Jesu li bolji aktivni ili pasivni monitori? Onoliko koliko sam čitao navodno da su pasivni zbog odvojenog pojačala. Može li mi onda netko dati preporuku dobrog pojačala i dobrih monitora? Ograničena cijena neka bude 3k kuna. Jel to dosta za solidan audio sustav.
Gramofon sam se već odlučio Project Debutov za 2k kuna.
I jedno, više manje, važno pitanje - mogu li spojiti pojačalo sa PC-em i koliko se time gubi na zvuku, ako se gubi?
|
Kolko sam primjetio, imaš otprilike dva solidnija pojačala na tržištu sa MM ulazom za manje ili oko 2000 kuna. Jedno je osnovni Yamahin receiver (dobiš i radio - korisno) za 2.100 kn. To ti ostavlja 900 kuna za par zvučnika, pa bi morao se protegnut za još 200 -300 mislim - malih kvalitetnih zvučnika ima samo na akcijama za oko 1000 kuna, uglavnom su oko 200 eura.
Druga opcija (koju sam primjetio - ne velim da nema još koja) je Denon PMA510 - 1600 kuna. Tu bi onda mogao izabrati nekoliko malih zvučnika - Wharfedale, Monitor Audio, Tangent, neznam, možda još neki KEF ili slično.
Nisi napisao kolika ti je soba - ima na akciji u Audiocinema artu samostojeći Jamo zvučnik za 1500 kn. Bez obzira kaj to i nije neko cvijeće, ako si do sada slušao glazbu na mini linijama pomak će biti ogroman, a još štediš i na stalcima ili nosačima (bez kojih je potencijalna kvaliteta malih nebitna, zapravo).
Za kvalitetan zvuk iz računala treba ti usb Dac i nekomprimirane (ili barem losless - Flac, Ape) datoteke. Bez toga, pogotovo ako ti je komparacija gramofon, nećeš ni htjeti slušat...
btw. kablova.
u teoriji bi i interkonekti i zvučnički trebali biti što kraći. iz praktičnih razloga uobičajeno je da zvučnički budu duži (jer zvulje ionako treba razmjestit u stereo konfiguraciju - trokut u odnosu na mjesto za slušanje).
nemam iskustva sa dugačkim interkonektima, ali obzirom na činjenicu da računalo postaje punopravna hi-fi komponenta, na industriji je da očito riješi problem sa praktičnom primjenom.......ili da računa da će si svatko kupiti laptop samo za audio svrhe?
možda bi najlakše bilo ako bi dugački kabel bio digitalni, ovak čisto zdravoseljački - bitova ili ima ili nema, pretpostavljam?
nadam se da će netko potkovaniji odgovoriti na ovo.
Cheers