Da se razumijemo, imam OC-an stroj i to radim iz čistog veselja, zabave i viška vremena, ali…
Uzmimo primjer AMD-a jer je malo ekstremniji. Ljudi posežu za OC-om zbog toga da uštede novce kod kupovine procesora. Kako niti sam nemam za najskuplji procesor, OC mi se čini dobar izbor. Neće proc biti dovoljno vremena kod mene da ispusti dušu. To što će raditi 3 godine umjesto 6 godina, igra malu ulogu. Za 6 godina ga mogu spremiti jedino u muzej. Imam oko sebe dosta takvih dijelova.
No za OC mi treba malko drugačiji stroj od "običnog". Zasigurno ću naći "odgovarajući" procesor ali ću za njega dati i malo više love. Nekada mogu imati sreće, premda moji primjeri ne kažu tako.
Ploča za OC zasigurno nije ECS, matsonic, PCChips ili sl. I za nju ću pljunuti nešto više love. To više obično znači duplo ili čak i više.
Sav taj trud bi bio uzaludan da na to ne gurnem i kakvu lijepu memoriju. Valja ciljati na CAS2. A to košta. Obično duplo ili malo više. Kod AMD-a jedna ADATA ne bi bila neko veselje. Corsair je pravi izbor.
Grafička kartica ne bi trebala predstavljati problem jer ću o nju OC-ati, ali ne bi bilo smisla stavljati neko smetje. Zato ću potražiti nešto bolje pa će me i to dodatno više koštati. Ne puno ali više.
I sve to nekako valja napajati. Zato JNC, MAxpower, Everpower nikako neće doći u obzir. Ono što je odgovarajuće, košta od 3 puta skuplje na više. Mislim da ima napajanja od 130 kn a prava napajanja koštaju 600+ kn.
Mrežna kartica često radi probleme. Nije da ću kupovati skuplju zbog toga. Čak su jeftine i adekvatnije ali ću morati razmišljati o tome. Problem DHCP-a je često izražen a nerijetko i potpuni gubitak veze.
Hardovi su dosta osjetljivi na previsoki OC. Dobro, sve ću prije testirati ali činjenica je da brže pucaju na OC-anom stroju. Osobito SATA modeli.
I na kraju šlag. Hlađenje. Koliko god se trudili, hlađenje cijelog tog stroja nikada nije dovoljno. Bilo da se radi o vodenom ili zračnom, predstavljati će veliki izdatak. BOX cooleri svakako neće biti pravo rješenje. Valja uzeti nešto puno jače. A to košta. Pa mali pasivci za ovo i ono, možda i za memoriju ako nema na sebi, pa treba smanjiti buku, pa pojačati protok zraka sa 12 cm ventovima, pa curenje vode po grafičkoj i sl.
Valja dodati da se u procesu učenja često spali koja komponenta. Grafička i proc su tu na udaru. Dok ću grafičku progurati pod garancijom, proc neće tako ići. A pucanje ploče pod coolerima koji se šarafe za nju? A tek svi modovi koji su potrebni? Zalemi ovo, dodaj ono, prebrikaj tu i tamo, nosi ploču na reklamaciju kada je spališ! Kupi novu jer prodavač nije bena!
I sada se zapitam da li je sve to imalo smisla? Dobro! Imam stroj koji si nikada ne bi mogao priuštiti, imam tih stroj, ali pitanje je koliko je sve to koštalo i koliko sam vremena izgubio na to. Jedino pravo zadovoljstvo je znanje koje nikako drugačije nisam mogao steći. Osim ako ne čitam ovaj forum i uspješno filtriram informacije od dezinformacija. Praksa je već druga stvar.
Nisam li ipak mogao kupiti stroj koji će raditi istu stvar ali za isto ili manje novca? Nisam li svoju OC avanturu skupo platio?