Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 04.03.2012., 11:32   #6168
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor d4rk_ch1ld Pregled postova
Nisam se ništa javljao, ali ima već neko vrijeme kako sam uzeo NAD325BEE i Monitor audio BX2. Zvučnici su sada manje više usvirani i visoki su se smirili.
Nisam još uzeo stalke pa ih držim na svojim starim mrcinama(zvučnicima). Uglavnom ih slušam udaljen oko metar od njih, no danas sam ih slušao s nekih 3 metra i skoro sam opao u nesvjest koliko je bas jači i cijela zvučna slika šira.
Može li mi netko pojasniti ovaj efekt?
Efekt se zove stereo

Duboki bas ljudsko uho teoretski ne može pozicionirati - to omogućava uopće postojanje 2.1 sistema - ali svejedno se radi o kompromisu za male sobe, ili male novce. Vrhunski high end sistemi podrazumjevaju dva odvojena suba, ako se krene na takvu kombinaciju - zbog veličine sobe, fizičkih ograničenja glavnih zvučnika (elektrostati) ili slično.

Isto se odnosi na smještanje suba u ormar, pod krevet i slično. Pod "jači" bas si vjerojatno mislio na "definiraniji", jer ti zvučnici idu nisko koliko im fizičko ograničenje dopušta - samo je ono što izbliza čuješ muljava subsonična buka.

Dakle, stalci obavezno, i ako ti to soba dopušta - a očito dopušta, slušaj s adekvatne udaljenosti.

Ostavio sam ovdje negdje link na stranicu firme Audio Physic, tamo ima zgodni flash tutorial za smještaj zvučnika.
jean luc je offline   Reply With Quote