Citiraj:
Autor kvaju
|
Upravo moj izbor, naime pored toga što se razlikuje od Googlea po
trackingu, logiranju i još kojoj
sitnici, rezultati pretraga su često bolji, iako ga koristim dosta kratko, par tjedana. Čovjek bi pomislio da je u ovom slučaju alternativa kompromis, kad tamo.

Meni jako zanimljiva opcija pored
!pretraga je prilagodba
sučelja, a kad se sve postavi, nema potrebe za cookies-ima nego se automatski generira URL, a poslije je korisniku da izabere šta s time, kod mene je postavljen keyword search na d i dodan je kao primarni search engine u FF-u, sve podešeno po volji.
Default vs.
prilagođeno
Kad je već počela priča o ekstenzijama za browser, za koje smatram da mogu barem djelomično neke stvari popraviti, borbeni komplet glasi:
Portable FF kao glavni browser, sa sljedećim ekstenzijama:
AdBlock Plus,
BetterPrivacy (za Flash kolačiće),
FlashBlock (nema neke uloge u ovoj temi, ali zgodno dođe),
Ghostery (odlično!),
NoScript.
Dodate su još
CS Lite i
HTTPS Everywhere, ali tek ću da vidim jesu li za zadržati. Prvi sam nekad davno koristio, ali bilo je nekih problema, vidit ćemo hoće li se to ponoviti.
Za korisnike AdBlocka bilo FF izvedba ili neka druga dvije jako zanimljive filter liste, posebno ova sa naglaskom Social ->
Adversity. Sa par filter lista, neke od navedenih ekstenzija poput Ghostery-a gube na značaju, kao što je slučaj sa nekim od ponuđenih *privacy filter lista.
A što kaže vaš browser o vama ->
Panopticlick (EFF).
Prije par godina nakon što sam naletio na članak o Google-u u kontekstu reklamne industrije, dobio sam zanimljive rezultate kod reklama tako što sam poslao sam sebi par mailova (GMail) sa ključnim riječima (lijekovi), kakve tek tad nebuloze čovjek vidi.
Dva od četiri GMail računa su ispražnjena, sva četiri su prebačena na POP pristup sa Thunderbirdom, dok će se ova dva vjerojatno zamijeniti alternativama poput Hush/
Lavabit, iako se rješenje još uvijek traži.
Jučer sam pokazao prijatelju i bratu šta kaže Google Web History / Youtube (Search) History, da je samo bilo snimiti izraze lica.

Za YT dio dobar dio korisnika zna, ali mislim da većina ne zna da
spletom okolnosti njihove pretrage na Google-u završe zabilježene.
Možda je ipak vrijeme za najbolju
alternativu.