Citiraj:
Originally posted by hercvu Kupujem pojačalo, a nemam bas nikakva iskustva s njima. Nasao sam u jedno vrlo povoljno (bar mi se tako cini) Tehnich-ovo 4x100W+4 zvučnika JVC po 100W. I to sve za 1000kn. Tip je u ZG-u pa je rekao da dodjem vidjeti i cuti pa da onda uzmem ak mi se svide...a je nemam blage! Na sto najvise treba paziti pri kupnji? HVALA
|
Ovisno o tvome uhu i iskustvu slusanja, postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti paznju.
Ovisi o tome koliko ce taj prodavac biti zeljan dopustiti tvoju provjeru, prodavac koga to previse zamara ili prodaje robu kao krumpire ili nesto skriva.
No barem ponesi slusalice (kvalitetnije po mogucnosti) i provjeri svaki ulaz. Tuner,Line,Tape,CD ...
Prvo bez komponenti ukljucenih pa onda svaku na dati ulaz
Kakvi su prelazi dok prebacujes ja jednog na drugi? Dal je samo rezidentni šum ili se cuje izoblicenje kod veceg i krajnjeg okretanja potenciometra?
Nekakav na-brzaka-test >
Za linearnost i brzinu za provjeru pojacala naj nemilosrdniji je zvuk akusticnog klavira. Pusti na CD zvuk klavira pojacaj sto vise na slusalice i obrati kakva je reprodukcija kod naglih dinamickih ataka, isto naravno obrati paznju i sa zvucnicima kao ogledalo pojacala ali i samim reproduktorima buduci da spominjes kako i
njih kupujes.
Staro pojacalo (dotrajali ili pregrijani tranzistori) ce neminovno otici u neku vrstu clip-a koje ce se manifestirati na razne nacine tipa....pucketanja na trenutke distorziranje ili jednostavno vise neko jasno uputiti da ima problema (nagle promjene).
Mnogi vlasnici zakrce pojacala, nabacivanjem komponenti direktno na samo pojacalo a pocesto zbog neadekvatnog hladjenja stradaju tranzistori. Samo to ne mora biti vidni kvar vec bas sto ameri kazu : Walking Wounded ili slobodno prevedeno > Hodajuci Ranjenik
Postoje egzatni nacini provjere, no sumnjam da mislis nositi metar pa provjeravati svaki ulaz i izlaz, pa ce ti ovo biti dosta.
Uglavnom samo klavir (cisti) i akusticni instrumenti posebno zicani su najbolji pomagaci da se (na brzinu) ukazu potencijalni problemi.
Kod nas se nazalost stvaraju "zasticene prodajne vrste" po oglasima pa se krece od pretpostavke da zbog same integracije receiver kao CRO Jednorog nikad ne smije biti ispod 500kn. Sve ispod je strogo zabranjeno.
Doduse kad ima ljudi koji po oglasima prodaju i po kilama (Sony pojacalo 25kg...itd) nije za cuditi. Dal je 1000kn puno ili malo?
Za vise od 100 Jureka u DE kupujes i do 3 komponente a o polovnim zvucnicima necu ni pricati. Kako su kod nas Receiver-i magicna skupina, mogao bi proci i gore. ipak probaj spustiti za 100-150kn dole, neka te ne fasciniraju 4 kutije, pa ako prođe,
prođe.