Citiraj:
Autor begi
Čini mi se da se ne razumijemo 100%. Na osovinu dijeluje sila uvijanja, koja je ista čitavom dužinom. Osim ove tu djeluju još bitne "dinamičke" sile usljed raznih vibracija zbog nemogućnosti idealne balansiranosti osovine, a ta sila je najveća na sredini. Kod mene je tačno ispod one gume primjećeno da je taj materijal iz nekog razloga oslabljen (korozija i ostalo). Ovo što se tiče varenja si u pravu, to se na zapadu ne radi jer ljudi imaju dalekko veća primanja. Znam i ja šta je bolje, ali evo u 13,30 auto u voznom stanju sveukupno nije prešlo niti 400kn. Mi bosanci smo kreativni, a nađe se koji i inteligentan pa se uvjek nešto smišlja 
Eto vidiš kad je neko u pravu ja potvrdim, a ne idem glavom kroz zid, ali da ne idem u širinu mislim da ovaj naš podforum ništa nije lošiji od onih pravih automobilistički.
|
Da, ne razumijemo se.
Pričaš samo o sili uvijanja, ali ne i o silama otpora tom uvijanju

A normalno i logično da poluosovina nije jednako jaka na najdebljem dijelu i na bitno suženijem, dakle tanjem dijelu prije ulaska u glavčinu.
Ja koliko sam ih god vidio slomljenih, sve su bile slomljene na tom tanjem dijelu, uglavnom odmah na prijelazu sa debelog na tanji dio, a nekolicina je pucala na dijelu gdje su zupci.