Tema: Automobili
View Single Post
Staro 17.02.2012., 12:56   #2893
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Guls Pregled postova
Pa realno, nije li svaki stisak kuplung sajle udarac na druklager i potisnu ploču? To je opterećenje kvačila Motor je opterećen čim je upaljen, sam sebe želi raznijeti E sva ta opterećenja se povećavaju upotrebom kočenja motora, samim time se smanjuje njegov radni vijek. Samo logika. Sada je upitno da li se taj radni vijek smanjuje za 5% ili 25%, to je čisto stvar pojedinca.

Ja znam da na mom primjeru ovo funkcionira odlično jer većinu stvari odradi kočnica, a motor kao beba.
Ne valja ti logika: Gledajući na obrtaje motora, puno je lakše za motor ako su ti obrtaji na nizbrdici bez gasa (hlađenje), nego na ravnici s gasom. Zar nisi nikada primijetio da na dugoj nizbrdici, ako kočiš motorom, pada temperatura. Uostalom, Volvo je davno dokazao da je pokretanje motora ( pomanjkanje maziva ) najjači razlog habanja svih pokretnih dijelova.
Volvo je "vozio" motor na testnom stolu, uz simulaciju svih mogućih radnih uvjeta, ali bez gašenja, uz "on fly" izmjene ulja. Motor je prešao 1,5 mil. kilometara bez bitnijih tragova habanja.
Ostavi si auto da radi preko noći pa nećeš na generalku nikada...