Citiraj:
Autor panda505
samo što mi nije bilo na pameti davati 300KN tu u lokalnom CD shopu već sam pljunuo 3.5€ na steamu za igru haha 
|
Same here.
Prodajom igara se kod nas većinoma bave samo velike knjižare / izdavači, jer da se bave samo prodajom igara po trenutnom poslovnom modelu mogli bi komotno zatvoriti vrata i proglasiti stečaj.
Pogledajmo samo Algoritam; Prodaju Portal 2 po orgazmičkoj cijeni od 300 kuna (ajde, da budemo točni, 299 kuna...) u vrijeme dok se ista igra prodaje na online CD key shopovima po stotinjak kuna
(link), a na Steamu je igra na božićnoj akciji bila za 50 kuna, kad sam uzeo svoju kopiju.
Em se kupac mora dofurati do algoritma (trošiti vrijeme i novac) i još debelo preplatiti igru koju može vani dobiti za višestruko manji iznos i direktno skinuti na disk čim plati.
Da kojim slučajem izvuku glavu iz guzice i prestanu čuditi slabom prometu bi možda uvidjeli da ne mogu konkurirati dosadašnjim modelom. Ili neka ponude odgovarajuću uslugu ili neka zatvore vrata i bave se nečim profitabilnim.
Nije da će moći išta drugo i napraviti dok uđemo u EU i otvore se granice...
Dešava se da probijanjem indie fenomena zaobilazi klasične izdavače koji su do sad brali enormne profite od ukupne cijene, a sada ih režu online distributeri koji oduzimaju manji dio krajnje cijene, a velika većina ide direktno autorima. Polagano im se urušava poslovni model koji je funkcionirao desetljećima i donosio im masne zarade.
MegaUpload je planirao uvesti takvi music store, koji bi u potpunosti zaobišao izdavače, agente i ine parazite, pa je čim brže maknut.
Ovo su posljednje, panične akcije giganata koji ubrzano padaju, a žele srezati rastuću konkurenciju u korijenu preko svojih dugogodišnjih lobija....