Postovani, trebam pomoc oko izbora monitora. Naime, zaposlio sam se prije cca. god dana i 8 h dnevno gledam u monitor. Odnedavno mi se cini da losije vidim kad gledam TV ili opcenito predmete dalje od 1m od mene (kao da vidim duplo). Ne bih rekao da je problem kratkovidnost jer na daleko vidim odlicno (vani po noramalnom osvjetljenju). Do prije nekog vremena nisam imao apsolutno nikakvih problema s vidom i uvijek sam bez problema kod okuliste gledao zadnje redove znakova na svim testovima. Pretpostavljam da je gledanje u monitor mozda razlog losijeg vida u zadnje vrijeme. Stoga me zanima imate li kakvih preporuka za kupnju novog monitora.
Ne znam koliko je bitna velicina piksela, frekvencija osvjezenja ekrana, vrsta matrice (ne znam bas koja je razlika izmedju TFT i IPS, znam samo da je IPS bolja) ... i koliko utjecu na vid pa bih trebao monitor min. 19" i da je podesiv po visini (visok sam preko 2m pa bi bilo dobro da se mozda dosta povisiti da ne moram nesto dodatno stavljati ispod monitora) i vertikalno po kutu. Bilo bi dobro da je 16:10, ali nije nuzno. Rezolucija mi isto nije bitna (jer ce svaka bit veca od ove na kojoj trenutno radim - 1280*1024) jedino ako ona utjece na vid pa trebam pazit kakva bi mi odgovarala ili mozda postoji opce pravilo da su vece rezolucije bolje (ne razumijem se u to). Cijena nek bude okvirno 1000-2000 kn iako je to samo reda radi.
Trenutno radim na HP LA1951g.
Unaprijed hvala za sve odgovore i preporuke.