Uglavnom, sto se tice diskova i spasavanja podataka s njih sam laik iliti njub

A prijatelj me pitao da mu pomognem, ovako ide njegova prica:
" Uglavnom da ti ja to malo opišem... Išao sam nešto raditi u linux-u i slucajno sam stisnio instal ali na e-disku u mom slučaju(koji mi je usb externi hard disk
sa dvije particije)..taman ta sekunda kada je povukao format ja sam resetirao komp...sada imam slucaj u win7 da mi ne vidi particije ali mi ih vidi u disk managment-u, ne mogu nista raditi snjima,jedino sto mi dozvoljava je Delete Volume Label...uglavnom htio bih vratiti izgubljene podatke-btw u pitanju je 500GB
E uglavnom to je onako opisano..ako te šta zanima samo pitaj i molim te pomozi mi,burajz ce me satrati

)))
Pozz.."
Koliko znam bilo je 2 particije, jedna 200gb i druga ostatak, jedna fat, a druga ntfs.
E sad, ja bi mu predlozio da to pobrise i napravi particije iste kao prije, pa da pokusa s nekim programcicem vratiti obrisane stvari.
Ali neznam kako bi to radilo, pogotovo ne jer je disk vanjski, a i neznam s kojim programima, a da su free, naravno

Ili postoji neki jos bezbolniji nacin da se vrate particije i podaci.
Neznam koji je tocno disk u pitanju, ali mislim da to nije ni pretjerano bitno u ovom slucaju?
Ako jos sta trebate samo pitajte.