View Single Post
Staro 06.04.2005., 23:11   #39
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ajmo mi svi sada razjasniti nekoliko stvari:

Za pocetak, na ovaj thread sam reagirao zbog pomalo nespretne izjave Ozrena, a ne zato sto smatram da je Intel 840 dobar, los, izvrstan, traljav, kakav vec procesor.

Drugo, dok se ne pojave dual-core procesori u slobodnoj prodaji, i dok cijenom ne postanu prihvatljivi, do tada se ova glupa rasprava oko njih svodi na "moja mama bolje kuha od tvoje mame" rasprave. Drugim rijecima, cisto teoretiziranje. A ionako svi znamo da ce prve generacije dual-multi-core procesora i od Intela i od AMDa biti tek nagovjestaj onoga sto bi moglo u buducnosti biti upotrebljivo i normalno.

Upravo kao i spominjanje 64-bitnih Windowsa: procesore imamo, Windowsi samo sto nisu, ali dok ne bude upotrebljivih aplikacija koje ce imati koristi od toga da se vrte pod 64-bitnim Windows OS-om, do tada je to glupost. Ionako su najozbiljnije aplikacije pisane za 64-bitne UNIXe i njihovu bracu po oruzju. Ne vidim razloga zasto bi se neka od takvih aplikacija portala sa stabilnog UNIXa na potencijalno problematicne Windowse. Da ne kazem da bi koristnici takvih aplikacija prije promijenili samu aplikaciju i ostala na UNIXu, nego da mijenjaju cijelu platformu i potencijalno logiku same organizacije poslovanja.

Citiraj:
Originally posted by Horza
premec... kak možeš reći da će ti ovaj dualcore podići performanse kao da je u pitanju kvalitetno izveden dualcore, ili čak dual proc?
znaš da radi na 800MHz FSB, i još k tome loše? tipa... ne vrijedi koliko bi se očekivalo i tako to... kao... ako se potrude napraviti dobar proc, onda će to biti okej... pogotovo tebi koji se profi baviš obradom videa. ali 840 nije dobro napravljen. nije dotjeran. ne daje zadovoljavajuće performanse.
@horza:
gdje sam ja u ovom threadu napisao ista od svega toga sto ti spominjes? :confused:

Jedino sto sam rekao je da ne vidim zasto programi tipa Premiere ne bi imali koristi od dual-core procesora (a pri tome zaista nisam mislio na Intelov 840, vec opcenito na dual-core procesore neovisno o priozvodjacu).

Citiraj:
Originally posted by ozren
premec:
encoding se na P4 vrti dobro jer je arhitektura idealna za to, ne zato kaj postoji vise pravih ili virtualnih procesora ili bilo cega. nije da to ne pomaze, ali nije primarno. to je ono kaj ja kazem a ti ne kuzis.

Encodiranje je defakto vrlo jednostavan posao za proc u kojem nema puno nepoznanica, tj. radi se o lineranoj operaciji za koju je kljucan veliki bandwidth. P4 to ima, dapace, za encodiranje dugacki pipeline i nije minus.

Nazalost, to sto P4 dobro radi encoding ne znaci da dobro radi neke druge stvari. Zamisli dva automobila - jedan sa ogromnim brojem konja i motorom od brdo cilindara. Taj auto ima ludo ubrzanje i juri strasno strasno brzo. No, ima pogon na zadnje kotace i u zavojima je katastrofa. Sve u svemu, tipicni americki hotrod. Sa druge strane imas Subaru Imprezu koja ima manje konja, manju maks brzinu no zato zdere zavoje. I sad bude utrka... Na autoputu (encoding) americki hotrod opere Imprezu, i to grdo. No, vecina cesti nije autoput i kada se sve zbroji Impreza bude bolja, a pogotovo bolja na planinskim cestama sa puno zavoja (igrama). S tim da na par staza (negdje u Finskoj po zimi) razlika bude izrazita (igre sa jako puno fizike).
U dragoj nam Engleskoj imaju izraz za ovo: "vrbal dajaria", iliti sto bi se kod nas reklo: "verbalni proljev".

Nazalost, kada je rijec o video-editingu, samo si teoreticar bez imalo prakse.

Citiraj:
Originally posted by ozren
tema 2:
koja korist od multitaskinga koji se vrti dobro zbog brdo pravih ili virtualnih procesora ako ti OS stalno swapa... zbog toga kazem da je to sve jako "lijepo" kaj mozes vrtiti PhotoShop i kaj ja znam kaj paralelno a onda ti performanse budu koma zbog disk bottlenecka... jer nema dosta RAM-a. (inace, ide i preko, bar na XP x64)
Za pocetak, slab si mi ti PC Ekspert ako ne znas da 32-bitne verzije Windowsa 2000 Professional i Windowsa XP Professional imaju ogranicenje od 2GB RAMA. I dok Win2000pro znaju raditi sa 2GB RAM + 2GB swap, WinXPpro znaju raditi samo sa 2GB RAM+swap (mozes im staviti swapa koliko hoces, ali od toga nece biti nikakve koristi). Cak i kada napunis komp na 2GB, za ozbiljne stvari u Photoshopu nema koristi ako radis sa grandioznim fajlovima, a Photoshop ce (usput recimo) bolje radis ako mu odredis gdje on sam moze koristit svoj swap (u verziji 5.0 ili 5.5 su njegovi swap fajlovi do 4GB po particiji, do 4 particije = 16 GB swapa samog Photoshopa), pa onda sve iznad 1GB RAMa postaje upitno.
Takodjer, i Premiere ce rado koristiti svoj swap (drugacije ce ga zvati, ali to je i dalje swap neovisan od Wina), pa je idealno samo za Premiere imati zaseban disk.
Moje iskustvo je da Premiere i Photoshop rade fenomenalno dobro u kompu sa 1GB RAMa (sigurno je da bi 2GB bilo bolje, ali nikada mi se stroj nije gusio), s time da mi je Premiere zivnuo kada sam Windowsima ubio swap.

Spominjati 64-bitne OSove danas smatram jos uvijek tek smijesnim: svi cekamo Windowse na 64 bita, iako je upitno koliko ce to biti ozbiljno. Ozbilji OSovi ionako vec dugo zive na 64 bita (UNIX i unixoidno drustvo).